Megfejtette Magyarország rejtett titkát az amerikai nagykövet

Megfejtette Magyarország rejtett titkát az amerikai nagykövet

Négy magyar művész, Marton Éva, Fischer Ádám, Fischer Iván és Kurtág György kapta meg az amerikai Kennedy Központ Arany Medálja kitüntetést a budapesti nagyköveti rezidencián.

“A nyüzsgő kulturális élet Magyarország rejtett titka” – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva David B. Cornstein, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete.

“Nincs olyan este vagy nap, amikor ne lenne valamilyen kulturális esemény a fővárosban, akár egy opera vagy könnyűzenei koncert, jazz, népzenei előadás, és ez nagyszerű” – magyarázta az amerikai diplomata.

“Azt gondolom, hogy Magyarország sokkal nagyobb munkát fektethetne saját erősségeinek hangsúlyozására, hirdetésére.

Hírdetés

Éppen ezért amikor magyar politikusokkal, miniszterekkel vagy éppen a kormányfővel találkozom, mindig el is mondom, hogy rengeteg tehetséges ember él itt, és ezt nem népszerűsítik eléggé Észak-Amerikában, ahol pedig nagy igény és érdeklődés lenne a művészetük bemutatására” – mondta David B. Cornstein annak apropóján, hogy kedden a nagyköveti rezidencián adták át négy magyar művésznek az amerikai John F. Kennedy Központ Művészeti Arany Medál kitüntetését.

Az elsimerést Marton Éva operaénekes, Fischer Iván és Fischer Ádám karmester, illetve Kurtág György zeneszerzőnek adta át a központ művészeti nemzetközi bizottságának elnöke, Deborah F. Rutter.

“Aki hozzánk hasonlóan ellátogat a Liszt Akadémiára, a Bartók villába, hallja a zenéjüket, ismeri a munkásságukat lenyűgözve érezheti magát. A jelenlétük – bárhova megyünk a városban – nagyon érezhető” – mondta a testület elnöke, aki a bizottság tagjaival Budapesten és Bécsben tartja ebben a hónapban nemzetközi bizottság éves konferenciáját.

A John F. Kennedy Center 2005 óta ítéli oda művészeti Arany Medálját olyan embereknek, akik kiemelkedő pályafutásukkal étrehozták, inspirálták, támogattát, és sikerre vitték a világ legfontosabb műalkotásait illetve művészeit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »