Megevett egy banánt, kiderült, hogy egy 120 ezer dolláros műalkotás volt (VIDEÓ)

Megevett egy banánt, kiderült, hogy egy 120 ezer dolláros műalkotás volt (VIDEÓ)

„Ízletesnek” titulálta az az önjelölt művész azt a banánt, amit 120 ezer dollárért adtak el a Miami Beach-en rendezett művészeti kiállításon a hétvégén.

A falra szigszalagozott banán, melynek címe: „Komikus” az olasz Maurizio Cattelan műve volt és egy francia gyűjtő vette meg, átszámítva kb 40 millió forintért. Cattelan legismertebb műalkotása eddig az az 5-6 millió dollár közé becsült, színarany és teljesen működőképes toilett volt, melyet „America” névre keresztelt, és amit felajánlott Donald Trump-nak is – igaz, csak kölcsönbe. A 18 karátos aranyból készült wc-t később ellopták.

A mostani vásáron is történt valami váratlan: David Datuna, aki saját magát művészként tartja számon, a bámészkodók gyűrűjében állva videót készített arról, ahogy odamegy a falhoz, leszedi a már kissé megbarnult banánt, meghámozza, majd megeszi. Performanszának az „Éhes művész” címet adta.

Hírdetés

A galéria munkatársai Datunát ezután kivezették a teremből és kihallgatták, de a kapcsolattartásért felelős igazgató, Lucien Terras később úgy nyilatkozott, a férfi “nem tette tönkre a műtárgyat”, mivel véleménye szerint a banán “a gondolat” a mű mögött.

A banánt ezután másikkal helyettesítették. A galéria vezetője nem tervez feljelentést Datuna ellen, amiért megette a gyümölcsöt.

Mráv Noémi / Euronews


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »