Megerősítve: négy skandináv állam panaszkodik

Megerősítve: négy skandináv állam panaszkodik

Megerősítette az uniós ügyek államtitkára, hogy négy skandináv állam panaszkodik Brüsszelnek a magyar kormány migrációs politikája miatt. A finnek illetékese nem vitatja, hogy a menekülteket elvileg Görögországba kellene visszatoloncolni, de mint mondta, Görögország helyzete problémás. A magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy Magyarországot nem lehet büntetni a görögök mulasztása miatt.

Magyarország újabb uniós kötelezettségszegési eljárás elé nézhet – ezúttal azért, mert nem hajlandó visszafogadni a Görögországon át Európába érkezett, de csak Magyarországon regisztrált menekülteket. Az Európai Bizottsághoz skandináv tagállamok fordultak levélben. A magyar kormány szerint nem lehet Magyarországot büntetni azért, amiért a görögök nem tartották be a szabályokat.

„Mi ezt elvi éllel utasítjuk el, hiszen azt mondjuk, hogy azok a menekültek, akik végül nem kaptak menedékjogot ezekben az országokban, olyan térségekből származnak, amelyekből jövet Magyarországon nem léphetnek be először az Európai Unió területére. Ehhez nem kell túl nagy földrajzi tudás, hogy dél-ázsiai, közel-keleti, afrikai menekültek Magyarországra nem érkezhettek szárazföldön első tagállamként. Magyarország nem tudja átvállalni azt, hogy valamelyik más tagállam jogsértő magatartása, felelőtlensége miatt ez a probléma rá háruljon, ezzel együtt van egy nyomás rajtunk” – közölte Takács Szabolcs, az európai ügyekért felelős államtitkár.

Svédország, Dánia, Norvégia és Finnország egyelőre csak azt kéri Brüsszeltől, hogy vizsgálja meg: a magyar kormánynak van-e joga nemet mondani a menekültek visszatoloncolására. „A magyar kormány kijelentette, hogy nem fogja alkalmazni a dublini rendeletet, amely az európai menedékügyi rendszer sarokköve. Az északi belügyminiszterek pedig összeültek, és nagyon aggasztónak találták, hogy egy tagállam ilyesmit kijelent. Ezért aláírtak egy levelet, amelyben arra kérik a Bizottságot, hogy vizsgálódjon az ügyben, és kiderítse, van-e probléma vagy sem. Vagyis a Bizottság segítségét kértük, de ebben a stádiumban senkit sem perelünk” – közölte Laura Yli-Vakkuri, a finn belügyminisztérium nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

A finn belügyminisztérium nemzetközi kapcsolattartója sem vitatja, hogy elvileg valóban a görögöknek kellene visszafogadniuk a kitoloncolt bevándorlókat. „Görögországban kell regisztrálni őket, aztán a dublini rendelet révén visszakerülnek oda ezek a menedékkérők. De Görögország problémás, mert nem vagyok biztos benne, hogy hatályban van-e még az a bírósági döntés, amely szerint Görögország helyzete miatt nem lehetséges, hogy oda visszaküldjék a menedékkérőket. Ha ez még érvényben van, az kötelező érvényű minden tagállamra” – tette hozzá Laura Yli-Vakkuri.

A finn kormánytisztviselő hozzátette, hogy Finnország az igazságért harcol, a migránsok nekik nem jelentenek komoly terhet. „Finnország esetében nincs szó sok menekültről, számunkra az elv, ami fontos” – jegyezte meg.

Ausztria már korábban közölte, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul a magyar kormány migrációs politikája miatt. Az osztrák belügyminisztériumtól a Hír TV hetek óta nem kapott választ a görögök felelősségét firtató kérdésre. „Az elmúlt két hétben rengeteg megkeresést kaptunk az elnökválasztással kapcsolatban, és viszonylag kis csapattal dolgozunk. A kérdésektől függ, hogy rögtön meg tudjuk-e válaszolni őket, vagy szakértőkre van szükségünk. Ettől függ, hogy milyen gyorsan válaszolunk” – hárított Alexander Marakovits.

Németország is jelezte már, hogy Magyarországra toloncolna vissza menedékkérőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »