Megérkeztek Szíriába az amerikai katonák

Az amerikai különleges erők katonái érkeztek csütörtökön a szíriai Kobaniba, hogy kiképezzék és segítsék a kurd fegyvereseket az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban. Ez az első alkalom, hogy hivatalosan vezényelnek amerikai katonákat a háborúban álló arab országba.

A kurd Népvédelmi Egységek (YPG), a legnagyobb szíriai kurd milícia egyik kobani fegyverese és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet csütörtökön jelentette be, hogy több tucatnyi katona érkezett, akik Washington szerint nem harcoló erőként tanácsadói feladatot látnak el.

Feladatuk, hogy offenzívákat „tervezzenek” a dzsihadista kézen lévő észak-szíriai Rakka ellen – közölte az YPG fegyverese. Rámi Abder-Rámi, az OSDH elnöke megerősítette, hogy több mint 50 amerikai kiképző készíti fel a kurdokat Rakka, az IÁ „fővárosa” elleni támadásra.

Musztafa Abdi, az YPG milicistája szerint az amerikaiak csütörtökön érkeztek, míg az OSHD szerint az elmúlt két napban, két csoportban, Törökországon és az iraki Kurdisztánon keresztül. Harmincan közülük jelenleg Kobaniban tartózkodnak, a többiek pedig a keletebbre fekvő el-Haszake tartományban – közölte az OSDH, amely szerint az amerikai katonák Kobaniban az arab és kurd csoportokból, valamint a szír keresztényekből álló Szíriai Demokratikus Erőket fogják kiképezni.

Hírdetés

Putyin kooperálna, a németek is beszállnak

Oroszország kész együttműködni Szíriában a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön Moszkvában, Francois Hollande francia államfővel tartott tárgyalásai előtt. Hollande széles körű szövetség létrehozását szorgalmazta az Iszlám Állam ellen, amely jelentős szíriai és iraki területeket tart ellenőrzése alatt. „Úgy véljük, erre a szövetségre teljességgel szükség van, és ebben a kérdésben az álláspontunk megegyezik” – mondta Putyin. Szerinte a közös baj elleni harcban egyesíteni kell az erőfeszítéseket. „Készek vagyunk az együttműködésre” – tette hozzá.

Németország felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel, valamint egy hadihajóval tervez hozzájárulni az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai erőfeszítésekhez – jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen védelmi miniszter. A német kormány csütörtöki ülésén döntött a gépek Közel-Keletre vezényléséről, valamint arról, hogy ezenkívül műholdas megfigyeléssel is segítené az IÁ elleni harcot. A lépést a parlamentnek még jóvá kell hagynia, de a várakozások szerint ez csupán formaság lesz, és a tervnek nem kell számottevő ellenállásra számítania a törvényhozásban. Várhatóan a parlament már a jövő héten szavazhat a misszióról.

A brit miniszterelnök szerint több okból is indokolt lenne Nagy-Britannia bekapcsolódása az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe. David Cameron a londoni alsóházban ismertette csütörtökön a kormány érveit. A brit királyi légierő (RAF) részt vesz az Iszlám Állam iraki állásai elleni támadásokban, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament nem adta hozzájárulását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »