Megérkeztek a honvédség új Mistral rakétái

Megérkeztek a honvédség új Mistral rakétái

Az elmúlt hetekben megérkeztek Magyarországra az európai rakétagyártó konszern, az MBDA franciaországi üzeméből az első Mistral–3 típusú légvédelmi rakéták – értesült lapunk.

A szállítmányt a honvédség egyik An–26-os repülőgépe hozta haza. A több milliárd forint értékű üzletet még 2014 augusztusában kötötte a Honvédelmi Minisztérium, mert az 1996–97-ben a honvédség egyik első nyugati beszerzéseként Magyarországra került rendszerek rakétáinak élettartama lejárt.

Hírdetés

A beszerzés a többi fegyvernemmel együtt a rendszerváltás óta elhanyagolt és leszervezett földi telepítésű légvédelem modernizációjának szerény, első lépése, és beleillik abba a folyamatba, amely amerikai bábáskodás mellett, az „orosz fenyegetésre” hivatkozva újjáépítené a kelet-közép-európai szövetséges országok légvédelmét. Mint korábban megírtuk, ilyen fenyegetés az orosz arzenálban a szíriai háborúban kipróbált – hajóról, tengeralattjáróról, szárazföldről indítható – kis magasságban repülő Kalibr csapásmérő robotrepülőgépek elterjedése. Gondot okoz a pilóta nélküli felderítő gépek fokozott megjelenése is minden potenciális összecsapásban.

A csomagnak csak egyik része az új, nagyobb (immár hét kilométeres) hatótávolságú Mistral–3-as rakéták beszerzése. Hogy ezt a megnövekedett képességet kihasználhassák, új éjjeli irányzékot is kapnak a légvédelmi lövészek, amellyel messzebbről vehetik észre a célokat. A harmadik rész pedig a honvédség meglévő Mistral–2 rakétakészlete egy részének felújítása a Honvédelmi Minisztérium nyírteleki Arzenál üzemében, amely a rakétatechnikára szakosodott egyetlen üzem Magyarországon, és egyedi képességekkel bír. A költségek kompenzálásaképp a felújított régi rakéták egy részét az MBDA visszaveszi.

Mint arról a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési terv bejelentésekor írtunk, a 2024-es olimpiai pályázat feltétele a légvédelem modernizációja. A Mistralok folyamatban lévő korszerűsítése mellett (radarjaik, vezetési pontjaik modernizációjáról még nem született döntés) még gondoskodni kell a nagyobb, 25 kilométer hatótávolságú, minden időben bevethető régi szovjet Kub rendszerek utódjáról is, amelyek 3M9 típusú rakétái élettartamuk végén járnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »