Megérkezett a svéd kormányfő válasza, hajlandó eljönni „nem leszünk az utolsó ratifikálók” Orbánhoz

Megérkezett a svéd kormányfő válasza, hajlandó eljönni „nem leszünk az utolsó ratifikálók” Orbánhoz

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont – közölte még kedden Havasi Bertalan. Mint kiderült, Svédország miniszterelnöke válaszolt a levélre.

A meghívásról szóló bejelentés alapján a tárgyalások témája Svédország NATO-csatlakozása lenne, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

Az Index arról érdeklődött Havasi Bertalannál, megérkezett-e Ulf Kristersson válasza. A kormányfő sajtófőnöke elárulta:

Megkaptuk a svéd miniszterelnök pozitív válaszát. Minden megy a maga útján.

A lap kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy miután a svéd miniszterelnök elfogadta a meghívást, a két fél között már elkezdődött a látogatás időpontjának és tartalmának egyeztetése.

Orbán Viktor szerdán – miután a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását – telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A kormányfő hangsúlyozta, hogy támogatja a svédek csatlakozását, és szorgalmazta, hogy az Országgyűlés zárja le a ratifikációt.

Hírdetés

Orbán és Kövér jó rendőr-rossz rendőrt játszik

Finnország és Svédország az orosz–ukrán háború kirobbanása után kérte felvételét a NATO-ba. Finnország azóta már tagja a szövetségnek, míg a svédek a török és a magyar ratifikációra vártak.

A magyar kormány álláspontja sokáig az volt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ratifikáló fél, viszont az Országgyűlés döntésére továbbra is várni kell, miközben a török parlament már jóváhagyta a svéd csatlakozást.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is arról beszélt, hogy a kormánypárti frakciókban "vannak olyan képviselők, akik nem támogatják a ratifikációt". (Azt a hamis látszatot keltve ezzel, mintha nem agyatlan szavazógép lenne a Fidesz-frakció – a szerk.) Kövér László az Indexnek adott interjújában azt mondta, ő az egyik olyan tagja a frakciónak, aki nem támogatja a csatlakozást.

A házelnök kifejtette: „Most arról van szó, hogy a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni.”

Kövér László arra a kérdésre, hogy mit kellene tenniük a svédeknek, úgy fogalmazott: „Például érdemes lenne egymást komolyan venni. Vagy ön szerint mi könyörögjünk nekik, hogy ugyan már, tisztázzuk a problémákat? Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.”

Korábban írtuk: A svéd külügyér "nem lát okot" arra, hogy elfogadják Orbán meghívását


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »