Megérkezett a dubaji kikötőbe a kilyuggatott izraeli teherhajó

A dubaji kikötőbe vontatták javításra vasárnap az izraeli teherhajót, amelyen eddig ismeretlen eredetű, sokak által azonban Iránnak tulajdonított robbanás történt két nappal ezelőtt az Ománi-öbölben.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy megérkezett a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray a szárazdokkba.

The MV Helios Ray, a vehicle-carrier ship, was hit overnight between Thursday & Friday by a blast above the water linehttps://t.co/VWXh0tc8JU

— The Express Tribune (@etribune) February 28, 2021

Szakértők szerint négy lyuk keletkezett a hajótesten, nem sokkal a merülési vonal felett.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerint tart még a vizsgálat, de az eddigi jelek arra mutatnak, hogy Irán áll a történtek mögött.

Izrael amerikai nagykövete, Gilád Erdán kijelentette: "nem titok, hogy az irániak izraeli célpontokat támadnak".

Hírdetés

A teherhajó autókat szállított különböző Perzsa(Arab)-öbölbeli kikötőkbe, épp a szaúd-arábiai Dammámból hajózott ki, végcélja pedig Szingapúr volt.

Various photos circulating of the damage to the HELIOS RAY corroborate reports from two U.S. defence officials cited by AP of two holes in the port and starboard sides of the vessel (four total), just above the waterline. Signage shows damage at deck 3 level. pic.twitter.com/5PweU95UxT

— Ambrey Intelligence (@Ambrey_Intel) February 26, 2021

Teherán nem kommentálta még a történteket. A Kajhan című keményvonalas iráni lapban azonban "lehetségesnek" nevezték, hogy a Helios Ray "kémmisszión" volt a térségben, erre nézve azonban semmiféle bizonyítékot nem mutattak be. Kiemelték, elképzelhető, hogy "az ellenállási tengely egyik ága ütött rajta a hajón", ezzel az iráni kormány által támogatott fegyveres szervezetek valamelyikére célozva.

A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek