Megemlékeznek a száz évvel ezelőtt történt Fekete-Körös-völgyi magyarirtásról

Megemlékeznek a száz évvel ezelőtt történt Fekete-Körös-völgyi magyarirtásról

Könyvbemutatóval egybekötött megemlékezést rendeznek április 19-én, pénteken Nagyváradon a Bihar megyei Köröstárkány száz évvel ezelőtti fekete napjáról, a magyarellenes mészárlásról.
Éppen nagypénteken lesz száz esztendeje annak, hogy a Fekete-Körös parti falura rontó román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok kilencvenhárom helybéli magyar polgári lakost mészároltak le.

Hírdetés

A szomszédos Kisnyégerfalván szintén kivégeztek tizenhét, teljesen ártatlan magyar civilt.

Erre a tragédiára emlékeznek pénteken 18 órától a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében. A rendezvény nagypénteki igei köszöntővel kezdődik, majd emlékező beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

A továbbiakban két rövid előadásra és könyvbemutatóra is sort kerítenek. A Székely Hadosztály története című kötetet mutatja be annak két szerzője, Gottfried Barna történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltárának főlevéltárosa és Nagy Szabolcs történész, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »