Megegyeztek az EU-s Covid-igazolványról

Megegyeztek az EU-s Covid-igazolványról

Nyitókép: multimedia.europarl.europa.eu

Felszállt a fehér füst. Sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról, az EU-s digitális Covid-igazolványról. „Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal” – jelentette be Didier Reynders biztos a Twitteren.

Rekord idő alatt hoztuk létre ezt az eszközt, hogy megőrizhessük a szabad mozgást minden EU-s állampolgár számára –  tette hozzá a biztos. A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

Reynders a megállapodás után azt mondta, hogy a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal, illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

White smoke: we have a deal on the Commission’s proposal on the EU Digital Covid Certificate. I welcome today’s provisional agreement reached by @Europarl_EN and @EUCouncil. We delivered on this new tool in record time to safeguard #FreeMovement for all citizens.🇪🇺 pic.twitter.com/Fkgyohff2i — Didier Reynders (@dreynders) May 20, 2021

Csak megfelelő indoklással lehet újabb utazási korlátozást bevezetni

Hírdetés

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Ilyen intézkedést csak akkor hozhatnak, ha az arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel.

A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot.

Július elsején léphet életbe

“Nem fogjuk megismételni a 2020-as rémálomszerű nyarat”

– fogalmazott a megállapodást utáni sajtótájékoztatóján Juan Fernando López Aguilar, aki az EP részéről a tárgyalásokat vezette. Az mondta, hogy a mostani menetrend szerint július elsejétől léphet életbe az EU-s igazolvány.

  „A megállapodással megtettük az első lépést a schengeni övezet helyreállítása felé”

– fogalmazott a spanyol szociáldemokrata EP-képviselő.

euronews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »