Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról az uniós nagykövetek

Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról az uniós nagykövetek

Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról- az uniós nagykövetek a COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) hétfő esti ülésén. Az uniós támogatásokért cserébe Magyarország feladta vétóját.

Az alku részeként jóváhagyták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára, és szintén jóváhagyták a multinacionális cégek globális minimumadóját.

Az unió cseh elnöksége az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mindkét ügyben, a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt hitel ügyében is feladta a vétóját.

A jogállamisági eljárás keretében az az alku született, hogy a források 55 százalékát függesztik fel, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. Ez Magyarország számára egy kedvezőbb lépés.

Hírdetés

A cseh elnökség Twitter-fiókján a hírt “Megadeal” felkiáltással tette közzé.

#COREPERII | ⚡⚡⚡Megadeal! EU ambassadors approved in principle a package of €18 billion in support for #Ukraine, 15% minimum #tax for big corporations, approval of #Hungary‘s #RRP and an agreement on #conditionality. The package will be confirmed by written procedure. pic.twitter.com/L5bcCGETMU — EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 12, 2022

A csomagot írásos eljárással fogják véglegesíteni, vagyis nem lesz róla szavazás. További részletek egyelőre nem ismertek.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »