Megdrágult a zselízi kastély délkeleti szárnyának felújítása

A Lévai járásban fekvő Zselíz városa az Esterházy-kúria délkeleti szárnyának felújítására készül. A rekonstrukcióra az Interreg határokon átnyúló együttműködési programból nyert el támogatást. A projekt partnere a Magyar Nemzeti Múzeum – adta hírül a TASR.

A megállapodást előreláthatólag még idén novemberben aláírják, a rekonstrukció azonban csak a jövő év első felében kezdődik. A projekt várhatóan 2026 végén fejeződik be – közölte az önkormányzat a hírügynökséggel.

A projektben három partner vett részt, a város és a múzeum mellett a Zselízi Római Katolikus Plébánia is. A jóváhagyott költségvetés azonban egyik partner esetében sem fedezte az építési munkálatok költségeit, így a költségvetést teljes egészében módosítani kellett.

Az eredeti költségvetés szerint Zselíz városa a homlokzat, a bejárati ajtó, az előcsarnok, az Esterházy Történelmi Élményközpont és az Esterházy Kávéház rekonstrukcióját vállalta volna fel

– ebben szerepelt a kávézó berendezésének költsége is.

Hírdetés

A 2024 júniusában tervezett költség 719 418 euró volt, de ez nem tartalmazta a restaurálási munkálatokat. A speciális munkák 137 059 euróval 856 477 euróra növelték volna a költségvetést. „Zselíz városának nincs elegendő anyagi forrása, ezért úgy döntött, hogy csökkenti a projekt költségvetését.

A homlokzat helyreállítása a rekonstrukciós munkálatok következő szakaszába kerül, a helyreállítási munkálatokból csak a főbejárati ajtó rekonstrukciója és az eredetileg tervezett helyiségek rekonstrukciója valósul meg”

– közölte a városi hivatal.

A kastély rekonstrukciójának becsült összköltsége 686 137 euró – ez az építési munkálatokra értendő. Ez az összeg szerepel a projekt végleges költségvetésében. A költségvetés módosítására azért is került sor, mert a Zselízi Római Katolikus Plébánia kiszállt a projektből. A számukra megítélt költségvetés átkerült Zselíz önkormányzatához, ami azonban a projekt végső társfinanszírozásának megnövekedését is jelenti.

A városi képviselő-testület által jóváhagyott eredeti 72 144 eurós társfinanszírozási összeg 5333 euróval 77 477 euróra emelkedett az egyház költségvetésének áthelyezését követően. A költségvetés növekedését a városi képviselők a soron következő tanácsülésen hagyják jóvá.

SZE/Felvidék.ma/TASR


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »