Megdőlt a csúnya rasszista spekuláció: a "francia" közszolgálat szerint nem menekültként érkezett az egyik merénylő

/Bővített hír/

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát – tömte le nézői torkán az Európa-ellenes élősködők újabban erőszakolt sugalmazásával összhangban vasárnap esti híradójában a France2 "francia" közszolgálati televízió.

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét

– hangzott el a francia köztelevízióban.

Az útlevél tulajdonosa, a 25 éves Ahmad al-Mohammad egyébként teljesen ismeretlen a francia hatóságok előtt, Magyarországról való távozása óta állítólag nyoma veszett Európában.

Hat helyszínen követtek el öngyilkos merényletet szombatra virradó éjjel a francia fővárosban és környékén: a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben lévő Stade de France stadion közelében három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, közülük eddig csak egyet tudtak azonosítani a hatóságok. Őt Bilal Hadfinak hívják, Belgiumban élt, s a Washington Post által idézett európai titkosszolgálati források szerint harcolt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban.

Francois Molins ügyész még szombaton azt közölte, hogy a stadionnál felrobbant terroristák közül az egyik egy 1995-ben született francia állampolgár volt, és Belgiumban élt. Az egyelőre nem ismeretes, hogy az ügyész Bilal Hadfiról, a szíriai útlevél közelében talált merénylőről vagy pedig a harmadik terroristáról beszélt.

Hírdetés

Thierry Braillard francia sportügyi államtitkár azt mondta, hogy az öngyilkos merénylők megpróbáltak bejutni a stadionba, de nem sikerült nekik, ezért az utcán robbantották fel magukat, egy ember halálát okozva.

A Stade de France elleni merényletkísérlettel párhuzamosan Párizs belvárosában két másik terrorkommandó hajtott végre támadásokat.

A Bataclan koncertterembe legalább három merénylő hatolt be, közülük egyet a rendőrök öltek meg, ketten felrobbantották magukat. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

A harmadik terrorkommandó hajtotta végre az utcai lövöldözéseket három helyszínen, ahol bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. Köztük lehetett a szökésben lévő 26 éves Abdeslam Salah, aki a francia köztévé szerint a merényletsorozat kitervelője. A belgiumi születésű férfi ellen Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki, és a francia rendőrség is körözi. Bátyja, a 31 éves Ibrahim Abdeslam a francia rendőrség szerint a boulevard Voltaire-en, belga források szerint a Bataclanban robbantotta fel magát. Harmadik testvérüket Belgiumban őrizetbe vették a belga hatóságok. A francia sajtó szerint feltételezhető, hogy az utcai lövöldözéseknek volt még egy elkövetője, aki szintén szökésben van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által magára vállalt merényletsorozatban a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

(MTI nyomán)

Megy a mantra:

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét – altat a teljes németországi politikai "elit"

Sarkozy: nincs kapcsolat a bevándorlás és a terrortámadások között; Juncker: nincs szükség az európai menekültpolitika felülvizsgálatára


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »