“Megdöbbentő és igazságtalan” – az európai gazdák szervezeténél is elszakadt a cérna Brüsszel döntése miatt

“Megdöbbentő és igazságtalan” – az európai gazdák szervezeténél is elszakadt a cérna Brüsszel döntése miatt

Hat uniós tagállam nemrég támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz, hogy kompenzációt kérjen saját agrárgazdasága számára, amelyben súlyos károkat okozott a piacon megjelenő olcsó és kétes minőségű ukrán gabona – amelyet egyébként a mainstream sajtó szerint a szegény afrikai országokba exportáltak… Ahogy a történelemben annyiszor, Szlovákia megint azt kapta jutalmul, mint a magyarok büntetésül.

A Bizottság ugyanis csak három országnak ítélt meg kompenzációt: Lengyelországnak, Romániának és Bulgáriának. Így Szlovákia, Magyarország és Csehország hoppon maradtak. A Bizottság vitatta, hogy az Ukrajnából beáramló gabona árletörő hatással lenne, ennek ellenére a paci árak önmagukért beszélnek. A VG.hu közlése szerint míg Rotterdamban a tonnánkénti ár 300 euró körüli, Magyarországon 217 euró.

Az ügy érdekessége, hogy a Bizottság döntésével a Brüsszelben székelő Copa-Cogeca, amely az európai gazdák legerősebb érdekvédelmi szervezete. A Copa-Cogeca szerint pedig a bizottság ítéletére úgy reagált, hogy a döntés “megdöbbentő, igazságtalan, aránytalan, túl késő és túl kevés”.

Hírdetés

Magyarul, a három kedvezményezett országnak nyújtott 53 milliárdos támogatási keret nem csak igazságtalan, de még elégtelen is a károk fedezésére. Ráadásul a tényleges kifizetéssel szeptemberig várni kell.

Nagy István magyar agrárminiszter jelezte, hogy az ukrán gabona annak következtében áramlik be a közép-európai piacra, hogy az EU 27 tagállama úgynevezett zöldfolyósón keresztül segíti az ukrán gabona exportját. A cél eredetileg az volt, hogy elérhetővé tegyék a terményeket a harmadik országok számára, akiknek ellátása a háború miatt problémássá vált. A szolidaritás árát viszont az Ukrajnával határos országok gazdái fizetik meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »