Megdöbbentő adósok! – Rengeteg pénzzel tartozik a NAV és a Miniszterelnökség

Szeptember végén 110 milliárd forint volt a költségvetési szervek lejárt adóssága; nagy bajban vannak a tűzoltóságok, iskolák és kórházak, de a Miniszterelnökség és az adóhivatal sem fizet.

Tartósan beragadni látszik a költségvetési szervek tartozásállománya: hiába nő a gazdaság, a 700 közintézmény pénzellátása nem javul – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A lejárt kifizetetlen tartozás ugyanis 110,7 milliárd forint volt szeptember végén, ami csak 7 millió forinttal alacsonyabb az augusztusinál. Az év elején 90 milliárd forint volt a lejárt számlák összege, ez júliusra érte el az idei rekordot, a 113,8 milliárd forintot – azóta ez 3 milliárd forinttal csökkent. A legrosszabb helyzet tavaly októberben volt, akkor 120 milliárdot hiteleztek a beszállítók a költségvetésnek. A szeptemberi 110,7 milliárd forint lejárt adósságnál azonban a benyújtott, de még kifizetetlen tartozások összege még nagyobb lehet…

A 110,7 milliárd forintból 13,2 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, ami a MÁK szerint “technikai” tartozás a támogatások utófinanszírozása miatt. Az összes tartozásból 30 nap fizetési határidő alatti 33,1 milliárd forint, 30-60 nap közötti 20,5 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 55,4 milliárd forint, míg átütemezett tartozás (aminek esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett áttéve) 1,7 milliárd forint.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 18,1 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozásé 0,2 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásé pedig 92,4 milliárd forint.

A tartozásállományból 50,4 milliárd forint (az összes tartozás 45,6 százaléka) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő intézményeknél halmozódott fel. Az 50,4 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 2,8 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozásé 0,2 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 1,3 milliárd államháztartáson belüli tartozás – 47,5 milliárd forint – olvasható a MÁK közleményében.

Senki nem fizet

Hírdetés

A részletekből kiderül, hogy a Miniszterelnökség által felügyelt szervek lejárt tartozása meghaladja a 16,5 milliárd forintot: nem fizetnek a kormányhivatalok, csak a fővárosi és Pest megyei hivatalnak 2,9, illetve 2,8 milliárd forint lejárt tartozása van.

Egyre nagyobb fizetési gondokkal küzdenek (újra) a rendőrségek és tűzoltóságok. A rendőrség finanszírozása évről-évre probléma volt, azonban 2012-ben jelentős konszolidáció zajlott le, úgy tűnt, ez a probléma megoldódott, de mára az adósság újratermelődött: mind a 19 megyei rendőrkapitányságnál kisebb-nagyobb fizetési gondok vannak. Az államkincstár szerint a rendőrség 1,7 milliárd forinttal adós a beszállító cégeknek, ebből a Budapesti Rendőr-főkapitányság 440 millió forinttal részesedik. Fizetési gondokkal küzdenek a katasztrófavédők (tűzoltók), de egyes börtönökben is lanyha fizetési fegyelem. A Belügyminisztérium intézményei így összesen 8,8 milliárd forinttal adósak.

Nem csak a rendőrök, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sem fizet: szeptember végén 2,4 milliárd forint volt az adóhivatal lejárt tartozása – ami morális szempontból mondhatni elfogadhatatlan.

A legbrutálisabb a helyzet a kórházaknál: az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljes tartozása 76,9 milliárd forintra rúg, ebből a iskolákat üzemeltető KLIK adóssága 3,2 milliárd. Az egyetemek 20 milliárddal, a kórházak és rendelőintézetek további 53 milliárd forinttal adósok beszállítóknak. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a héten arról beszélt, hogy a következő hónapokban sor kerülhet egy kórházi adósságkonszolidációra – ám ez is, mint a korábbiak, várhatóan részleges hatású lesz.

A következő hónapokban várhatóan csökken a kifizetetlen tartozás. A költségvetési hiány ugyanis tarthatónak látszik, így az utolsó hetekben a kormány forrásokat csoportosíthat át az eladósodott intézményeknek.

Forrás: Napi.hu


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »