Megdöbbentek rajta, hogy egy utasszállítót lőttek le

Új, megrázó felvétel jelent meg az egy éve Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállítóról. A videót a szerencsétlenség évfordulóján az ausztrál sajtóban tették közzé. A 298 utas és személyzet közül senki sem élte túl a tragédiát.

Az ausztrál médiabirodalom szerint a videót oroszbarát szakadárok készítették közvetlenül azután, hogy tavaly nyáron egy ukrán vadászgép helyett egy maláj utasszállítót lőttek le Kelet-Ukrajnában. Az ausztrálok azt állítják, hogy a felvétel a szeparatisták donecki támaszpontjáról került hozzájuk, közzétételét pedig a tragédia első évfordulójára időzítették. Az egyik fegyveres az  önhatalmúlag kikiáltott Donecki Népköztársaság azonosítóját viseli. Tévedésük akkor vált egyértelművé, amikor kinyitottak egy hátizsákot, amelyből egy civil ember igazolványa került elő. A felvétel hitelességét még vizsgálják.

A szeparatisták máig tagadják, hogy ők lőtték le a maláj gépet az oroszoktól kapott légvédelmi rakétával. „Sajnos ez a polgári gép és a fedélzetén tartózkodó 298 személy kegyetlen terrorista támadásnak lett a célpontja. Kelet-Ukrajnából az oroszok támogatta fegyveresek által elfoglalt területről hajtották végre. Csúcstechnológiai fegyverrel lőtték le a gépet. Olyan fegyverrel, amely csak Oroszországból kerülhetett a terroristák kezébe. Az ő részévételük nélkül, a legfelső politikai és katonai vezetés közvetlen parancsa nélkül nem történhetett volna meg. Egy éve esküdt tettünk, hogy a tragédia felelőseit megbüntetjük. Ezek nem üres szavak. A gyilkosok nem kerülhetik el büntetést” – mondta az évfordulón Petro Porosenko ukrán elnök.

Hírdetés

Malajzia egy hete azt kérte az ENSZ-től, hogy állítson fel különbíróságot a tragédia kivizsgálására. A maláj felvetést a szerencsétlenségben érintett országok támogatják, de Oroszország, amelynek vétójoga van a Biztonsági Tanácsban, elutasítja. A nyomozást a holland hatóságok végzik, hiszen a 300 utasból közel 200 holland volt. A hollandok végleges jelentése várhatóan októberre készül el, de annyi már kiszivárgott, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján valóban az oroszbarát szakadárok lőtték le az utasszállítót.

Az ausztrál fővárosban, Canberrában gyászszertartáson emlékeztek meg az ausztrál áldozatról. „Távozásuk olyan űrt hagytak, amit soha nem lehet betölteni és a fájdalom még mindig lüktet. Semmit nem lehet mondani vagy tenni, hogy visszahozzuk őket. Kevés dolog enyhítheti a gyászt, amit azok éreznek, akik ismerték az áldozatokat” – fogalmazott az Ausztrál kormányfő, Tony Abbott.

Az ausztrál kormányfő a parlament kertjében emléktáblát avatott fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »