Megcsörrent Mellár elvtárs telefonja

Megcsörrent Mellár elvtárs telefonja

A nyolcvanas években Mellár Tamás a pécsi közgázon tanította és vizsgáztatta Gyurcsány Ferencet. Ezt magától Mellártól tudhatjuk, aki Pesty László „Egy hiteles ember” című filmjében a kétezres évek közepén így emlékezett vissza Gyurcsányra: „Nekem akkor nem tűnt fel az, hogy különlegesen komoly képességei lettek volna, de az ellenkezője sem. Tehát én úgy láttam, hogy valahol, valahogy belesimult ő a középmezőnybe. Hogy mégis emlékszem rá, az annak köszönhető, hogy amikor jött vizsgázni, akkor minden alkalommal rendre reggel az irodámban megcsörrent a telefon, és valaki a pártbizottságból szólt, hogy – és akkor ilyen tegező viszonyban – hogy kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni. És akkor én mindig kötelességtudóan azt mondtam, hogy természetesen oda fogok figyelni, mert hiszen én minden diákra oda szoktam figyelni.”

A „fideszes” korszak

Teltek-múltak az évek, Mellár a KSH elnöke lett, akit kirúgott az MSZP-SZDSZ-kormány. A polgári pártok a bajban mellé álltak, rendszeresen publikált az ellenzéki, jobboldali sajtóban, majd munkaügyi pert is nyert a kirúgása miatt. Mellár ekkoriban – érthető módon – Gyurcsányék nagy kritikusa, és a pécsi Fidesz közgyűlési képviselője is volt, egészen 2007-ig.

Ugyanebben az évben a következőképpen kritizálta Gyurcsányékat: „A hatalmat gyakorló kormány már nem is nagyon rejtegeti azt a szándékát, hogy a magyar lakosság becsapásával elért választási győzelmét legönzőbb módon saját anyagi gyarapodására használja föl. (…)  Ma Magyarországon a legnyilvánvalóbb igazság az, hogy aki értelmiségi és nem vakítja el a félelem, önző érdek vagy valamiféle téveszme, az magában leszámol ezzel a kormánnyal” (az idézet forrása Csoóri Sándor Márciusi levele, amelyhez többek között Mellár Tamás is csatlakozott, Magyar Nemzet, 2007. május 5. – A szerk.).

A „párbeszédes” korszak

Hírdetés

Aztán ismét telt múlt az idő, Mellár köpönyeget fordított, előbb az Orbán-kormány hangos kritikusa lett, majd 2018-ra olyan sikeresen leszámolt a hatalmát a saját anyagi gyarapodására felhasználó Gyurcsányékkal, hogy függetlenként támogatott jelöltjük lett, sőt, a pécsiek többségének akaratából megválasztott képviselő. Bár a kampányban függetlenségét hangoztatta, azért csak beült a Párbeszéd-frakcióba.

A „DK-s” korszak

Szerda este pedig, a pécsi NEVKO-ban Gyurcsány és Mellár újra találkoztak, immár a színpadon. Több, mint három évtizeddel az első találkozás után a Benjamin Button különös élete című filmben látott szituáció állt elő: Mellár szorgos diák módjára felelt a kissé megpapásodott Gyurcsány előtt összefogástanból.

És talán, ahogy a régi időkben, megint megcsörrent Mellár elvtárs telefonja, hogy „kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma (…)”. Mellár elvtárs pedig odafigyelt, és jelesre vizsgázott Gyurcsány elvtárs legendás, „közös listás” tanaiból. Kis szerencsével Gyurcsány elvtárs úttörőkendővel is ellátja majd pár év múlva a magyar Benjamin Buttont, Mellár Tamást. A magyarok pedig eldönthetik majd, hogy merre indulnak el az időben.

Mellár Tamás különös élete


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »