Megcsendesedtek a medvék – „Csak” juhokat ölnek

Aránylag csendes, „medvementes” hetek voltak az elmúlt időszakban – legalábbis az Olt menti településeken. A medve Dálnokba járt be, és „csak” néhány juhot s tucatnyi baromfit pusztított el.

Megcsendesedett a medve valamiért, mostanában nem járt a faluba – mondta el megkeresésünkre Bács Márton Csaba sepsibükszádi polgármester.

– Miután októberben ötször egymás után bejárt a panzióba, ahol egyébként vendégek is tartózkodtak, összetört mindent, amihez hozzáfért, az utóbbi időben mintha békében hagyna – mondja az elöljáró, aki „számon sem tartja”, hogy az Alsó-Csíkiútnak nevezett részen és az állomás körül hányszor látták a nagyvadat.

A polgármester „vihar előtti csendnek” minősíti az esetet, és úgy véli, „ha máskor nem, tavaszszal” ismét itt lesznek.

A vadásztársaság egyébként egy medvére és két farkasra kért kilövési engedélyt, de azóta „azt sem mondták, hogy álljunk odébb” – mondja Bács Márton Csaba.

Hírdetés

Sepsibodokon változatlanul várják a medvét, ám az nem jön. Van kilövési engedély arra a példányra, amelyik az oltszemi kastély kertjében október végén megmarcangolt egy fajkancát. Itt már rég nem a lovat féltik, hanem a gyerekeket, hiszen a kastélyban mintegy ötven állami gondozásban lévő kiskorú lakik, márpedig – állítólag – a medve visszamegy oda, ahol már egyszer járt, és talált élelmet.

Fodor István polgármester attól tart, hogy lejár „a nagy kín-keservesen megszerzett” kilövési engedély, amely év végén érvényét veszti. Ha addig nem sikerül csőre keríteni a medvét, januártól nem lesz engedély, arra pedig semmi biztosíték nincs, hogy a medve nem jön vissza jövő év elején.

A szakemberek szerint ugyanis a populáció túlburjánzásával megváltoztak a medve szokásai, például nem hibernál. Ez fokozottan érvényes azokra az egyedekre, amelyeket az erősebb hímek kiszorítottak az erdőből, és a falvak határában, patakmedrekben élnek, és az emberi településeken kukáznak, mert ezek nem jutottak kellő mennyiségű és minőségű táplálékhoz ahhoz, hogy hosszabb ideig bírják élelem nélkül.

Fodor István, aki a bodoki vadásztársaság elnöke is, elmondta: a múlt héten Dálnokba tört be a medve, juhokat pusztított el, és szétvert egy baromfiudvart.

– A kárt felmértük, jegyzőkönyv készült, jelentést írtunk, odatettük a többi mellé, de ejsze azzal maradunk – teszi hozzá lemondóan a polgármester.

Erdély András / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »