Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

Megcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát

A Mount Everest déli oldalán ötezer méter magasságban elterülő Imja gleccsertó vízszintje évek óta folyamatosan növekszik a Himalája hó- és jégtömegének egyre nagyobb mértékű olvadása miatt. Az elmúlt hat hónapban 40 katona és mintegy 100 falusi ásott lecsapoló nyílást a tavat övező sziklatömbök, kövek között, hogy elvezessen négymillió köbméter vizet a gleccsertóból, ami 3,4 méterrel csökkentette vízszintjét.

A katonák csoportját azután vezényelték a térségbe, hogy környezetvédő csoportok arra figyelmeztettek, a legalább 150 méter mély tó bármelyik pillanat “kicsordulhat”, özönvizet zúdítva a környező falvakra, ahol mintegy nyolcezer ember él.

Hírdetés

Szakemberek úgy vélték, hogy a tavaly áprilisi nepáli földrengés még kiszámíthatatlanabbá tette a tó vízszintjét.
Fizikailag nagyon fárasztó volt a térségben dolgozni, ahol az oxigénszint csak fele a szokásosnak, de képesek voltunk befejezni a feladatot és biztosítani a lakosok és a turisták épségét – közölte kedden Bharat Lal Shrestha alezredes, a katonai egység vezetője. A térséget több ezer külföldi és nepáli turista keresi fel ősszel és tavasszal, hogy a Mount Everest alaptáborába vezető hegyi ösvényeken túrázzon.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »