Megbukott az új kerékpáros jogszabály

Megbukott az új kerékpáros jogszabály

Homokszem került a fogaskerekek közé, túl bonyolultra sikerült kerékpárosokat érintő szürke rendszámos jogszabály. Az új előírás lényege, hogy a gépkocsik vonóhorgára rögzíthető biciklitartókra külön szürke lapot kell helyezni, aminek megszerzése nagyjából egész napos időtöltést jelent az érintetteknek – ráadásul láthatóan maga a gépezet sem készült fel az új helyzetre.  

– Nem ilyen megoldást akartunk – fogalmaz a Magyar Nemzet megkeresésére a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz elmondása szerint ő maga kezdeményezte, hogy egyszerűsítsék azok helyzetét, akiknek a kerékpártartója kitakarja az autó hátsó rendszámát, s eddig ezért a betű- és számlapot át kellett csavarozni a szállító eszközre. Közlekedésbiztonsági szempontokra hivatkozva azonban túlságosan bonyolult eljárást írtak elő, ami azonban a Belügyminisztériummal folytatott egyeztetések nyomán hamarosan újra változni fog. A kormánybiztos – ismerve a hazai bürokrácia működését –körülbelül egy hónap türelmet kér az érintettektől, s mint hozzáteszi, nyárra rendeződni fog a helyzet, nem lesz szükség hatósági szemlére. Azt javasolja, aki teheti, várja meg az ügyintézéssel a jogszabály megváltoztatását. Akik viszont már átestek a procedúrán, nem számíthatnak a vizsgadíj, 1770 forint visszatérítésére. Ami persze nem eget rengető összeg, inkább elvi kérdésről van szó. 

Rengeteg panasz érkezett a Magyar Kerékpárosklubhoz is – tudjuk meg a szervezet elnökhelyettesétől. Halász Áron szerint a legfőbb probléma épp a túlbürokratizáltság. Arról, hogy a rendszeren lazítani fog a kormányzat, már a kerékpárosklub is tud, ám a részletekről hivatalosan eddig nem tájékoztatták őket.

– Sokan azt mondták, hogy a nyaralási terveiket húzták ezzel keresztbe, hiszen nemrég vettek vadiúj és drága tartókat, vagy csak rövid időre bérelnének, ami a jogszabállyal szintúgy ellehetetlenül – mondja az elnökhelyettes. A kerékpárosklub azt kéri, legyen néhány hónap türelmi idő, amin belül nem büntetnek, csak figyelmeztetnek a rendőrök, ugyanis sokan még nem is hallottak az új elvárásról. 

Hírdetés

Az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is zajlottak egyeztetések, a nagy nyilvánosság felé azonban kormánytagként Lázár János kancelláriaminiszter szólalt meg a témában. Ő a két héttel ezelőtti kormányinfón konkrétan úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselőcsoport „hülyeséggé nyilvánította” a kerékpárt szállító autók harmadik rendszámáról szóló szabályt.

Magunk is végigjártuk a rendszámszerzés kisebb kálváriáját, a sajtóban és a különböző fórumokon terjedő hírek és beszámolók az új szabály értelmetlenségéről nem túlzóak. 

– Mindjárt kimegyek lefotózni, csak ezt még megeszem – mondja asztalánál falatozva az egyik illetékes a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. A fővárosi Mozaik utcában található műszaki vizsgálóállomáson járunk, különösebben nem is hibáztatjuk a szakit, amiért nem hivatalos ebédidejét kedvünkért nem szakítja félbe: reggel hat óta folyamatosan érkeznek a központba az autósok, taxisok ügyes-bajos dolgaikkal. Nekünk négy órát kell várnunk, míg egyáltalán az 1770 forintos vizsgadíj befizetéséig eljutunk, szerencsére az állomás munkatársai az előttük lévő aktahalom mérete alapján egész pontosan megtippelik, mikorra érdemes visszajönnünk. Így a négy óra legalább nem semmittevéssel zajlik. Maga a vizsga nagyjából tizenöt perc, az immár jóllakott műszaki ember belenéz az autó motorterébe, ellenőrzi a kerékpárszállító rögzítését, fényképet készít, majd kiállítja a papírokat. Ezt követően – ha már az ügyintézésért szabadnapot vettünk ki – irány az egyik okmányiroda, ahol bár még órákon át nyitva tartanak, új ügyfelet aznap nem fogadnak. Rohanás egy másik kormányablakhoz, ahol még zárás előtt bejutunk az ügyintézőhöz. Újabb papírmunka, befizetjük – ezt kizárólag bankkártyával tehetjük – az 5500 forintos eljárási díjat, majd a folytatásról érdeklődünk. Az egyik papír hátuljára az illetékes hölgy felír három telefonszámot, ezeken érdeklődjünk, mikor készül el az új rendszám, mert ezt előre nem lehet pontosan megmondani.  

Bő két hét telik el, mire átvehetjük a kerékpártartóra rögzítendő szürke lapot, megkérdezzük, Lázár János elég egyértelmű állásfoglalása után volt-e bármi értelme a tortúrának? 
– Aki már megcsináltatta, annak aligha kell újrakezdeni az eljárást, meg különben is kifizette – hangzik a felelet. Ezt erősítik meg ugye a kormánybiztos szavai is. 

A Révész Máriusszal folytatott beszélgetést megelőzően kormányzati szinten is próbáltunk érdeklődni, mi lesz a szürke rendszám helyett a megoldás, tervez-e a kormány új módszert a szállító eszközök jelölésére? Továbbá mire számítsanak azok, akik már megszerezték, megrendelték a szürke rendszámot és pénzt is fizettek a vizsgáztatásért, okmányirodai eljárásért? Reménykedhetnek-e a pénz visszatérítésében, amennyiben mégis az a döntés születik, hogy az egész jogszabályt visszavonják. Kérdéseinket több érintett minisztériumnak is elküldtük, onnan választ – szokás szerint – nem kaptunk. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »