Megbukott az alaptörvény-módosítás

Döntöttek a honatyák: nem módosul Magyarország alaptörvénye. A hetedik módosításról kedd délelőtt szavaztak a Parlamentben, a 131 kormánypárti igen azonban kevés volt a kétharmados jogszabály megváltoztatásához.

Hírdetés

Az öt cikkből álló változtatás értelmében bekerült volna az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. Mindezt a – nem mellesleg érvénytelen – kvótareferendumra hivatkozva.

Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így tudni lehetett, hogy az indítványt jó eséllyel nem fogadják el. A Jobbik ugyanis a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta elvárásként, míg az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem nyomnak gombot a szavazáson.

A parlamenti eseményekről és az alaptörvény módosításával kapcsolatos nyilatkozatokról szóló élő hírfolyamunkat erre találja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »