Megbukott a Jobbik kampányfőpróbája

Megbukott a Jobbik kampányfőpróbája

Nem sikerült áttörést elérnie a Jobbiknak a három hónapja zajló agresszív plakátakciójával, amelyet a kormányfő még áprilisban kampányfőpróbának nevezett. A közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy a Jobbik csupán a statisztikai hibahatáron belüli néhány százalékkal tudta növelni támogatottságát, tehát a kormányellenes lejárató kampány nem érte el a célját, sőt – a felmérések szerint – mozgósította a kormánypárti szimpatizánsokat.

A Jobbik a 2014-es népszerűségi szintjét sem éri el. Mandátumbecslések alapján kétharmadközeli eredményt érne el a Fidesz–KDNP egy mostani parlamenti választáson. Az eredménytelen kampányfőpróba ráadásul a korrupció gyanújába keverte a pártot, miután kiderült, hogy a pia­ci ár töredékéért kapták meg Simicska Lajos hirdetési cégeitől a plakáthelyeket.  Sajtóhírek szerint ez már a Jobbik felső vezetésében is visszatetszést keltett, többen azért aggódnak, hogy Vona Gábor magával rántja a pártot pénzügyi értelemben is, továbbá többen feltették a kérdést, hogy mi a személyes haszna az elnöknek az ügyletből.

Hírdetés

A sikertelenség erősítheti a nemzeti radikális tábor kritikáját, amelyet a néppártosodási folyamat meghirdetése és a „cukisodás” miatt fogalmaztak meg. Emlékezetes, hogy több alapszervezet feloszlatta magát, mert nem tudott azonosulni az új irányvonallal.  A pártközpont közben a radikális pártszervezeteket szisztematikusan próbálta leépíteni vagy jobb belátásra bírni. Az internetes honlapok karbantartása címén gyakorlatilag eltüntették azokat a múltbeli nyilatkozatokat, írásokat, amelyek hitelteleníthetik a néppárti imázst.

A nemzeti radikális múlt megtagadása sok szimpatizánst arra késztetett, hogy új mozgalmat hozzanak létre, amely az eredeti jobbikos nemzeti elkötelezettséget képviseli. Ugyanakkor vannak, akik kivárnak, és információnk szerint a jövő évi választási eredménytől teszik függővé, hogy bizalmat szavaznak-e továbbra is Vona Gábornak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »