Megbocsátja László Imre hitlerezését a Mazsihisz

A zsidó szervezet szerint a DK politikusa tévedésben volt, de a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik.

Elfogadják László Imre bocsánatkérését – közölte megkeresésünkre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Demokratikus Koalíció újbudai polgármestere azt követően kért nyilvánosan bocsánatot, hogy megjelent egy felvétel, amelyen Adolf Hitlert méltatta.

A DK-s politikus egy önkormányzati ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta. László Imre szerint Hitler Németországért tett cselekedetei elvitathatatlanok. 

A Mazsihisz szerint a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik

Hírdetés

A Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást azért kerestük meg, hogy megkérdezzük mit gondol László Imre kijelentéseiről, és arra is kíváncsiak voltunk, mit szól ahhoz, hogy számos közéleti szereplő és szervezet – többek közt az MSZP, a Momentum, és Karácsony Gergely – sem volt hajlandó állást foglalni az ügyben.

A Mazsihisz válaszként elküldte hivatalos állásfoglalását, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk:

„László Imre Önök által idézett mondataiban félreérthetően fogalmazott és tévedésben volt. A hitleri Németországban ugyanis már jóval a II. világháború kitörése előtt, 1933-tól léteztek náci koncentrációs táborok. A holokausztot követően pedig a közélet szereplői Hitlert semmiféle pozitív kontextusban nem említhetik.  A Mazsihisz László Imre bocsánatkérését elfogadja. Egyúttal a Mazsihisz meghívja László Imrét és a főváros bármely polgármesterét egy közös dachaui zarándokútra. A hitleri Németország első koncentrációs táboránál kevés hely alkalmasabb a mélyebb összefüggések megismerésére, mert minden közszereplőnek, közélettel foglalkozó embernek komoly felelőssége, hogy a történelemmel kapcsolatos megnyilvánulásai ne legyenek félreérthetőek.”

A DK-s politikus kijelentéséről korábban Köves Slomó, az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközségek (EMIH) vezető rabbija azt mondta, László Imre egész biztosan nem náci, de megnyilatkozását csak elítélni lehet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »