Megbírságoltak egy autóst, amiért konyhakés volt a kesztyűtartójában

Tízezer forintos bírságot kapott még tavaly november 1-jén egy autós, aki éppen a temetőbe igyekezett, hogy rendbe tegye a sírokat. A büntetést azért rótták ki rá, mert egy 11,5 centis pengehosszúságú kés volt az autó kesztyűtartójában.

Az esetet a Magyar Helsinki Bizottság hozta nyilvánosságra, miután a megbírságolt autós hiába fordult jogi panasszal a hatóságok felé az őt ért büntetés miatt. Mint a jogvédő szervezet írta, a férfi tavaly mindenszentek napján ki akart menni a fóti temetőhöz, de Újpesten igazoltatták a rendőrök.

Az egyenruhások valamiért ahhoz is ragaszkodtak, hogy átkutathassák az autót, ennek során találtak a kesztyűtartóban egy hagyományos konyhakést. A férfi azért vitte magával, mert a virágok szárát akarta vele levágni.

Hírdetés

Bár érthetetlennek tűnik, az intézkedő rendőrök tízezer forintos bírságot szabtak ki, mivel a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt hordott magánál közterületen – még akkor is, ha valójában az autójában tartotta.

A bírságoló határozatot a férfi jogi úton megtámadta, viszont két hete a Pesti Központi Kerületi Bíróság úgy döntött, a bírság jogos volt, és erre jutott a Budapesti Közrendvédelmi Ügyészség is.

Az ügy érdekessége, hogy a rendőrök szerint a kés nem a kesztyűtartóban, hanem a kézifék környékén volt, ami egyrészt az autós szerint nem igaz, másrészt nem is számít, mert ezt a részlet a bíróságot sem érdekelte. A férfi külön feljelentést tett amiatt is, hogy állítása szerint a rendőrök pénzért cserébe eltekintettek volna a szondáztatástól.

Ahhoz, hogy a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kést magával vihesse az ember, legalább kulccsal zárt dobozban kell szállítania, még az sem elég, ha a csomagtartóba vagy a kesztyűtartóba teszi egy konyharuhába csavarva, derül ki ebből az esetből.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »