Megbénult magyar nyelvekről írnak a németek

Riportot közölt a magyar határzárról a Frankfurter Allgemeine Zeitung: írásukban rendőri vezető és afganisztáni menedékkérő mellett számos ember szerepel, ám az érzékeny témáról sokan nem akartak nyilatkozni.

Az ideiglenes műszaki határzárról szóló, Szeged környéki és budapesti riportjában rendőri vezetőtől afganisztáni származású menedékkérőig számos embert igyekezett megszólaltatni a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap. Voltak, akik nem akartak nyilatkozni, amivel kapcsolatban a szerző kiemelte: úgy tűnik, „a mérgezett belpolitikai légkör” az Európába igyekvő menekültek „érzékeny témájában” is sok magyar „nyelvét megbénítja”.

Százötvenszeres növekedés

Hírdetés

Stephan Löwenstein írásában kiemelte, hogy a téma „már régen labda a belpolitikai játékban”, az azonban „kézenfekvő”, hogy a növekedés „roppant nagy”, és ez rendkívüli mértékben megterheli egy olyan ország igazgatási rendszerét, amely nyolcszor kisebb Németországnál.

A szerző Gyújtópont című riportjában rögzítette, hogy 2010-ig évente csupán nagyjából kétezer ember lépett be illegálisan Magyarországra, hogy „Európában – méghozzá Magyarországtól északra és nyugatra – keressen menedéket vagy próbáljon szerencsét”, 2013-ban viszont ez a szám meghaladta a 10 ezret, tavaly elérte a 43 ezret. Az idén pedig már eddig kétszer annyi határsértőt regisztráltak, mint tavaly egész évben, és „úgy tűnik, hogy hétről hétre többen lesznek”. Csak szombaton 1300 határsértőt tartóztattak fel Csongrádban.

A kormány legutóbbi adatai szerint számuk az év végére elérheti a 300 ezret – tette hozzá Löwenstein, kifejtve: „nehéz megmondani, hogy ebből mennyi a komoly becslés és mennyi az a dramatizálás, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív kormányának ellenfelei gyanakodnak”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »