Megbénul a főváros Putyin látogatása miatt

Megbénul a főváros Putyin látogatása miatt

Bár csak február másodikán érkezik Magyarországra Vlagyimir Putyin, már holnap megkezdik Budapest biztonsági felkészítését az orosz elnök látogatására. Az útlezárások és várakozási tilalom mellett a tömegközlekedést is korlátozni fogják több vonalon. Továbbá a Szemere Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban tanítási szünetet tartanak a látogatás napján, mert „szinte lehetetlen lesz megközelíteni az épületet” – így tájékoztatták a diákok szüleit. „Technikai okok miatt” nem nyit ki csütörtökön a Néprajzi Múzeum sem. A parlamenttel szemben álló épület dolgozóit a múlt héten tájékoztatta a múzeum vezetése, hogy mivel „úgysem tudnák megközelíteni” munkahelyüket, ezért inkább ki sem nyitnak.

Hírdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján most részletes tájékoztatást tett közzé arról, hogy a főváros mely pontjait érintik majd a forgalomkorlátozások. Eszerint holnap 18 órától tilos megállni többek közt az M3-as autópálya több szakaszán, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Markó utca és a Paulay Ede utca között, az Alkotmány utca mindkét oldalán, a Nádor utca mindkét oldalán a Vértanuk tere és a Széchenyi utca között. Valamint a Pesti alsó rakparton a Markó utca és a Margit híd között, továbbá az Andrássy úton és a szervizúton is, a Kodály körönd teljes területén, és az Oktogon teljes területén.

A rendőrség csütörtökön 0 órától 20 óráig lezárja a Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Báthory utca – Hold utca – Hercegprímás utca – Arany János utca – Nádor utca – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart által határolt terület. A megállási tilalommal érintett útszakaszokról a megállási tilalom hatályba lépését követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gépjárműveket elszállíttatja.

Emlékezetes Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbb 2015 februárjában látogatott Magyarországra, akkor is óriási biztonsági intézkedések mellett találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az akkori látogatás egyik fő témája az orosz–magyar gázszállítási szerződés kérdése volt, amiben egyetértés született. Az orosz elnök tavaly előtti első útja egyébként a Hősök teréhez vezetett, ahol virágokat helyezett el a hősök emlékkövén. Ezután az orosz államfő a Fiumei úti Nemzeti Sírkert felé vette az irányt, a temetőben a második világháború és az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellák hadisírjait koszorúzta meg. A budapesti program végén Áder János köztársasági elnök is fogadta Putyint a Sándor-palotában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »