Megannyi titkot rejtő rejtélyes kézirat: A Zakynthosi Kódex rejtélyes újszövetségi részlet?

Az emberiség szellemi hatalmat gyakorló elitje mindig is elzárva próbálta tartani a valódi tudást a néptől, hogy fejlődésének gátat szabjon és az igazságot hatalomféltésből kifolyólag eltusolja. Az elmúlt években azonban egyre több különleges tartalommal bíró írás látott napvilágot, melyek közelebb vihetnek az igazság feltárásához. Ezek közül említek egyet ezúttal.

 

A Biblia titkai az egyik legnagyobb hatással vannak az emberiségre. Bár a fanatikusokat teljes elfogultság jellemzi az egyház tekintetében, a józanabbak sejteni vélik, hogy nem éppen makulátlan az önmagát szentnek nevező eklézsia.

 

Az egyik ilyen rejtélyes kézirat a 6-7. század táján keletkezett és a Zakynthosi Kódex néven híresült el, melyet részlegesen átírtak, hogy egy 13. századi feljegyzésnek adjanak teret.

 

Ha vallatóra fogjuk a kézirat tartalmát, miként azt tették a különféle bibliatudósok és egyéb szakemberek, akkor mélyebb betekintést nyerhetünk Szent Lukács evangéliumába.

Jóllehet a Zakynthosi Kódex pontos keletkezési ideje ismeretlen, jelenlegi nevét a felfedezésének helyéről, Zakynthos görög szigetéről kapta.

 

Colin Macaulay mutatta be 1821-ben a Bibliai Társaság számára ajándék gyanánt a helyi herceg jóvoltából.

 

A Zakynthosi Kódexet a Cambridge-i Egyetem Könyvtárában helyezték letétbe az azt tulajdonló bibliatársaságok.

 

Első pillantásra a kódex nem több egy 13. századi válogatásnál, de a tüzetesebb vizsgálatokból kiderül, hogy kora jóval korábbra tehető.

 

Ahhoz képes, hogy sokáig kétségbe vonták a tartalmát, az a Cambridge-i Egyetem 1,1 millió angol fontot áldozott a megvételére, ahol egyébként a kéziratot tárolták. Erre szoktuk mondani: nem zörög a haraszt.

 

 

A Canterbury érsek ezt nyilatkozta a kódexszel kapcsolatban:

Hírdetés

„Reményeink szerint a többképes képalkotó technika által a tudósok képesek lesznek a rejtett szöveg teljes rekonstrukciójára.” – Meglátjuk, mi sül ki belőle.

Miért? Természetesen azért, mert az Újszövetség szövege az idők folyamán módosításokon esett át.

 

A jelenlegi szöveg alatti másik írásra – merthogy ilyen is van a szóban forgó kódexen – a 19. században lettek figyelmesek. Jelentőségét az adja, hogy egyfelől Szent Lukács evangélista közlését pontosíthatnánk általa, másfelől a szöveg mellett egy kommentár szerepel, ami rávilág egy szemtanú gondolatvilágára is.

 

A Zakynthosi Kódex 176 pergamen lapból áll. Ezt az állati eredetű bőrt ebben az esetben a 7. században használták arra, hogy görög nyelven lejegyezzék rá Lukács evangélista szövegét: 1, 1-33 terjedelemben.

 

A dilemmát mindezek tükrében az okozza, hogy valaki szemmel láthatóan szánt szándékkal megváltoztatta az eredeti verziót! Létezhet-e nagyobb blaszfémia, mint Jézus Krisztus egyik tanítványának és igehirdetőjének eredeti gondolatait átírni több mint 1000 évvel az általa említett események után?

 

Persze azt mindenki készséggel elismeri, hogy az Újtestamentum nem egyik pillanatról a másikra keletkezett, hanem évtizedekig, ha ugyan nem évszázadokig (attól függ, honnan nézzük) vitatkoztak azon, mi kerüljön bele, illetve mi maradjon ki belőle. Végül a 16. században született meg a Textus Receptus.

A kódexet nem használták, mely csak hat kéziraton alapult és évszázadokon át az Újszövetség mértékadó nyomtatott kiadása volt, s az eredeti Luther-féle Német Biblia alapját képezte az ismert hiányosságaival együtt.

 

Végül 1861-ben fejtették meg a szöveg alatti szöveget, melyről úgy vélik, hogy hibákat tartalmaz, de talán a legújabb technológia bevetésével egyszer fény derülhet annak a tartalmára is.

 

Amennyiben ez megtörténik, egyes tudósok szerint a Biblia újabb titkaira derülhet fény.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Megannyi titkot rejtő rejtélyes kézirat: A Zakynthosi Kódex rejtélyes újszövetségi részlet? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »