Megállíthatatlanul zsugorodik a kínai autópiac

Megállíthatatlanul zsugorodik a kínai autópiac

A kínai vezetés erőfeszítései ellenére megállíthatatlanul zsugorodik a világ legnagyobb autópiaca, múlt hónapban 1,81 millió személyautót értékesítettek az ázsiai országban, amely 6,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2018 azonos időszakában.

Mindez azt is jelentette, hogy a legutóbbi 16 hónapból csupán egy olyan akadt, amikor a kínai autópiac képes volt a bővülésre, igaz, ennek hátterében is az állt, hogy a kereskedők hatalmas kedvezményeket adtak a vásárlóknak, hogy a meglévő készleteiket ki tudják árulni – írja a Bloomberg összefoglalójában.

Hírdetés

Az elmúlt hónapok visszaesésében több dolog is fontos szerepet játszott: egyrészt jóval korábban megemelésre került bizonyos típusú új autók fogyasztási adója, amelynek fontosságáról alábbi elemzésünkben írtunk. Másrészt az Egyesült Államok és Kína között kirobban kereskedelmi háború is kedvezőtlenül hatott az autóeladásokra.

A Kína Autógyártók Szövetségének (CAAM) várakozása sem ad túl sok okot a bizakodásra: a szervezet szerint ugyanis az elmúlt három évtizedet figyelembe véve, 2019 lehet zsinórban a második év, amikor csökkenek majd az új autó eladások Kínában.

(Portfolio)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »