Megállíthatatlanul terjed a zikavírus

Brazíliában egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél kóros kisfejűséget jelentő esetek száma. Latin-Amerika tizenegy országának képviselői összeültek, hogy megegyezzenek a vírus elleni főbb lépésekről. Mindeközben Dallasban diagnosztizálták az első olyan fertőzést, mely szexuális úton történt.

Brazíliában egyre több a kórosan kisfejű csecsemő

Egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás (kóros kisfejűséget jelentő) esetek száma Brazíliában – jelentették be kedden a latin-amerikai ország egészségügyi hatóságai.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazíliában eddig már 4783 ilyen esetet regisztráltak, amely a zikavírust – akárcsak a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját – terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak (Aedes aegypti) tulajdonítható.

Már a múlt héten bejelentették, hogy Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Azóta 76 halálesetet jegyeztek az egészségügyi hatóságok, ebbe egyaránt beletartoznak az életüket vesztett kóros újszülöttek és a spontán vetéléssel elpusztult magzatok, akik fertőzött anyjukon keresztül betegedtek meg.

Brazíliában a legszegényebbnek tartott északkeleti tartományban jegyezték a megbetegedések 82 százalékát.

A brazil kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni a járványt, így 220 ezer katona keresi fel az ország minden lakhelyét, hogy minél nagyobb mértékben irtsa a kórt terjesztő szúnyogot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két nappal korábban globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt. A szervezet becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

Az amerikai vöröskereszt kedden azzal a felhívással fordult a zikavírussal fertőzött országokba utazó önkéntes véradókhoz, hogy legalább 28 napot várjanak addig, amíg utazásukat követően vért adnak. Ez azokra vonatkozik, akik Mexikóban, a Karib-térségben, Közép- vagy Dél-Amerikában jártak az utóbbi két hétben.

Texasban diagnosztizálták az első szexuális érintkezéssel elkapott zikavírus-fertőzést

Hírdetés

Az egyesült államokbeli Dallasban az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt – jelentették kedden a texasi egészségügyi hatóságok.

A megfertőződött személy – aki nem járt külföldön az utóbbi időben – a hatóságok szerint olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában járt, s akivel szexuálisan érintkezett. Az ezzel kapcsolatos információt a hírügynökségek szerint az amerikai járványügyi hivatal (CDC) laboratóriumában erősítették meg. Részleteket azonban nem közöltek erről az esetről.

A helyi egészségügyi szervek tájékoztatása szerint Texasban eddig nem volt nyoma a kórt terjesztő szúnyogok jelenlétének. A hírügynökségek felidéznek néhány korábbi közlést – nemzetközi egészségügyi szakértőkre is hivatkozva – miszerint korábban voltak olyan esetek, amikor a fertőzés gyaníthatóan szexuális úton terjedt át egyik emberről a másikra, de ezeket nem erősítették meg mértékadó helyeken. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet ugyanakkor úgy vélekedett: egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a vírus nemi érintkezés által is terjedhet.

Az eddigi ismeretek szerint a zikavírust a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza.

Tanácskoznak a latin-amerikai országok

Latin-Amerika tizenegy országának képviselői tanácskoztak kedden Managuában a zikavírust terjesztő szúnyogok irtásának számos, már eddig is alkalmazott vagy tervbe vett módszereiről.

Bolívia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Mexikó, Nicaragua, Salvador és Panama egészségügyi és járványügyi szakemberei azért ültek össze a nicaraguai fővárosban, hogy megtalálják a járvány leküzdésére alkalmas "integrált módszereket".

Számos elképzelés hangzott el azzal kapcsolatosan, miként lehetne hatékonyan irtani a zikavírust – akárcsak a sárgaláz, a dengue láz és a chikungunya-láz kórokozóját – terjesztő egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti). Egyebek között felmerült az e szúnyog ellen "bevethető" baktériumok felhasználása, és a résztvevők megismerhették a tömeges szúnyogirtás Nicaraguában már használt sajátos módszereit is.

Ennek a találkozónak a megrendezése azért is volt sürgető, mert éppen Latin-Amerikában terjed robbanásszerűen ez a kór. Nap mint nap újabb fejleményekről adnak hírt a tájékoztatási eszközök. Brazília egészségügyi minisztere két nappal ezelőtt az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette az országában tomboló zikajárványt, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei. Vasárnapi közlés szerint Kolumbiában eddig 20 297 zikavírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. A guatemalai egészségügyi hatóságok százöt beteg esetében erősítették meg a zikafertőzöttséget, Venezuelában pedig több száz betegnél léptek fel súlyos szövődmények.

Kedden a chilei hatóságok bejelentették, hogy az országban háromra emelkedett a fertőzöttek száma. Olyan embereknél diagnosztizálták a vírust, akik korábban Venezuelában, Kolumbiában és Brazíliában jártak, ott fertőződtek meg. Fiatalemberekről van szó, egyikük már meg is gyógyult, a másik kettő állapota is javul.

Costa Rica egészségügyi minisztériuma kedden bejelentette: vizsgálja annak az amerikai állampolgárnak az esetét, aki az eddigi információk szerint január 7-én ebben a közép-amerikai országban kapta meg a fertőzést. Az illető az ország egyetlen pontján, egy tengerparti városban töltötte szabadságát, olyan helyen, ahol még nem sikerült kimutatni a kórt terjesztő szúnyog jelenlétét. Costa Rica egyébként – Nigaraguával, Curacaóval és Amerikai Szamoával együtt – egy nappal korábban került fel az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által összeállított, a zikajárvány által érintett országok listájára.

Kubába még nem jutott el a vírus, legalábbis a hatóságok szerint, de a szigetország egészségügyi minisztériuma megelőző intézkedések bevezetését jelentette be. Közleményében jelezte, hogy minden, lázzal járó megbetegedést alaposan ellenőrzés alatt tartanak, hogy szükség esetén "idejekorán azonosítsák" a zikavírust. A hatóságok megpróbálják megelőzni, hogy fertőzött egyének utazzanak be az országba. A lakosságot is be akarják vonni a megelőzést szolgáló munkába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »