Megállapodást kötött a Mol, készülnek az ukrajnai szállítás leállására

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint, ha Horvátország két és félszeresére emeli az Adria kőolajvezeték tranzitdíját, az visszaélés a háborús helyzettel. Ugyanakkor elmondta, hogy sikerült egy három hónapra szóló átmeneti megállapodást kötnie a Molnak a horvát Janaf olajvállalattal.

Amint arról december közepén mi is beszámoltunk, Horvátország 2023-tól két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját. A magyar kormány szerint Horvátország visszaél monopolhelyzetével, ezért az Európai Bizottság közbelépését sürgetik.

Az ATV pénteken arról kérdezte a minisztert, sikerült-e dűlőre jutni a horvátokkal annak érdekében, hogy Magyarországnak ne két és félszeres tranzitdíjat kelljen fizetnie az Adria kőolajvezetéken történő olajszállításért.

Hírdetés

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország olajellátása biztosítható az orosz kőolajjal Ukrajnán keresztül, a Horvátországon keresztüli szállításnak vészhelyzetben nő meg a jelentősége, abban az esetben, ha az Ukrajnán keresztüli szállítás esetleg ellehetetlenülne. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy sikerült egy három hónapra szóló, átmeneti megállapodást kötnie a Molnak a Janaf olajvállalattal.

Hozzátette: egy vészhelyzeti szállításért felszámítani piaci benchmarkok sokszorosát visszaélés a háborús helyzettel, aminek az elkerüléséről remélhetőleg sikerül megállapodni a három hónapos átmeneti időszak alatt a horvátokkal. Ha nem, akkor majd ezt a kérdést európai síkra fogják terelni.

Szijjártó Péter korábban a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában elmondta: mivel Magyarország nem termel ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat, alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk. „Éppen ezért számunkra kritikus fontosságú a külvilággal való együttműködés” – tette hozzá.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »