Megáldották a temesvári Kolping Legényegyleti Házat

Megáldották a temesvári Kolping Legényegyleti Házat

A temesvári Kolping Legényegyleti Ház munkálatai 2019-ben kezdődtek a Gyárvárosban, mintegy 300 méterre attól a helytől, ahol egykor a Katolikus Legényegyleti Ház állt. A Dr. Ioan Bonțilă utca 12–14. szám alatti épület megáldására és hivatalos átadására május 14-én került sor több bánsági, romániai és külföldi Kolping Egyesület tagjainak részvételével.

„A ház, amelyben mindenki jól érzi magát; a ház, ahol az egyéniséget és a kreatív ötleteket értékelik és a spirituális értékek számítanak” – az idézet a temesvári Kolping Legényegyleti Ház honlapjáról származik, ahol az érdeklődők további információkat találhatnak a helyi Kolping Család Egyesület tevékenységéről, ugyanakkor rövid videókat is a Legényegyleti Ház felépítésének különböző szakaszáról.

Az avatási ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban mutatott be Pál József Csaba megyéspüspök. Koncelebrált Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus püspök; Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök; Christoph Huber, a Nemzetközi Kolping Szövetség főprézese; Gödri István, a Romániai Kolping Szervezet országos prézese; valamint az Európai Kolping Szövetség elnöke, több romániai és külföldi lelkipásztor, közöttük a temesvári egyházmegye papságának népes csoportja.

A liturgián részt vett Daniela Bărbulescu, a Romániai Kolping Szövetség elnöke; Eduard Dobre országos titkár; Ovidiu Ganţ, a romániai német kisebbség parlamenti képviselője; Regina Lochner, Németország temesvári konzulja; a romániai, magyarországi, szerbiai, németországi, ausztriai, svájci és luxemburgi Kolping Család Egyesületek több tagja.

Magyar, román és német nyelvű szentbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök méltatta a mozgalom különböző karitatív akcióit, illetve kiemelte a Legényegyleti Házban folyó tevékenységek fontosságát. „Sok esetben a jó Isten általatok lesz láthatóvá, amikor segítségére siettek az embereknek. Nemcsak a bajbajutottak megsegítése igazi segítség, hanem a megerősítés, az, amit tesztek, amikor munkát adtok, amikor munkára, mesterségre, igaz emberi értékekre tanítjátok a fiatalokat. Isten rajtatok keresztül is gondot visel gyermekeire” – intézte szavait a különböző Kolping Családok jelen lévő képviselőihez a főpásztor.

A szentmisét követően az egybegyűltek a Legényegyleti Házhoz vonultak, hogy részt vegyenek a megáldásán és átadásán.

Hírdetés

 

Daniela Bărbulescu országos elnök beszédében röviden ismertette a Katolikus Legényegylet múltját. A szervezet a 19. század közepén alakult, a kommunista hatalom oszlatta fel 1948-ban. „Mi, az 1991-ben újjáalakult Romániai Kolping Szövetség a legényegylet utódainak tekintjük magunkat. Ez a ház az egykori Kolping-házak hagyományainak folytatását jelképezi: otthont nyújt a fiataloknak, segíti a munkát keresőket, továbbadja a keresztény-szociális értékeket, megfelelő teret biztosít a folyamatos képzési formáknak” – fogalmazott az elnök, és elmondta, hogy a ház elsősorban konferenciák, oktatási tevékenységek helyszíne lesz, ahol kurzusokat, műhelymunkákat, fiatal- és felnőttképző tevékenységeket tartanak; másodsorban vendégház, szállás- és vendéglátási lehetőségekkel; harmadsorban a vendéglátóipari és turisztikai területen tanuló diákok részére „gyakorló cég”, ahol alkalmazottak mellett tölthetik el a kötelező hároméves képzés alatti gyakorlati időt. „Az Eugen Filip és König Ferenc műépítészek által kivitelezett Legényegyleti Házban 40 szoba, 4 apartman, 3 képzési terem és multifunkcionális terem kapott helyet” – tette hozzá Daniela Bărbulescu.

Az ünnepségen felszólalt továbbá Christoph Huber, a Nemzetközi Kolping Szövetség főprézese és Regina Lochner, Németország temesvári konzulja. A tagok, a munkatársak, a szponzorok, valamint az önkéntesek hozzájárulását, a nemzetközi összefogást méltatták.

A rendezvény agapéval és kulturális programmal zárult, amelynek keretében a Ház színpadán vajdaszentiványi és kalotaszegi táncokkal fellépett a Tamási Emese és Pál Krisztina vezette Eszterlánc néptánccsoport, valamint a Banater Kranz és Banater Rosmarein német néptánccsoport.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye / Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »