Megáldották a kibővített toronyi templomot

Megáldották a kibővített toronyi templomot

Szinte napra pontosan 140 évvel ezelőtt – 1881. május 8-án – szentelték fel a Vas megyei Torony falu központjában álló, Szűz Mária tiszteletére épült templomot. A megújult és kibővített templomot Székely János megyéspüspök áldotta meg május 16-án.

Az elmúlt években – pályázatok, a Szombathelyi Egyházmegye, valamint a hívek támogatásának köszönhetően – kívül-belül megújult a templom, mondta Perger Gyula plébános az ünnepségen.

Így került sor az eltelt tíz évben elsőként a templomkereszt megerősítésére, majd a harangjáték beszerelésére, a templomtető megújítására. Ezt követte a templom külső színezése és a korábban teljesen egyszínű templom belső falainak neobarokk festészeti technikával való kifestése. 98 méter hosszan új kerítés készült a templom és a plébánia elé, valamint a plébániaház is megújulhatott.

Mivel a hívek nagy számban vesznek részt a liturgikus eseményeken, közel ötven négyzetméterrel bővítették a templomot. Ezzel együtt megtörtént a templomi padlóburkolat cseréje, a gázfűtésrendszer kiépítése, az egykori sekrestye templomtérré való átalakítása, annak neobarokk kifestése, s emellett a bővítéssel újabb közösségi helyiségek kialakítása. Az udvaron a százéves trianoni évforduló alkalmából emlékművet helyeztek el, és közösségi események rendezésre is alkalmassá tették a templom és a plébánia közötti területet.

Perger Gyula köszönetet mondott az elmúlt években tapasztalt támogatásért és segítségért Hende Csabának, a térség országgyűlési képviselőjének, az Országgyűlés alelnökének, Székely János megyéspüspöknek és Brenner József nagyprépostnak, valamint a plébánia településein élőknek.

Hírdetés

Az ünnepségen Perger Gyula bejelentette: a Magyar Kormány újabb 15 millió forint támogatást ítélt meg az egyházközségnek, amiből folytatják a térkövezést és keresztúti stációkat helyeznek el az udvar északi oldalán.

Váljunk Isten rabjaivá, szabaduljunk meg a földi rabságoktól – buzdította szentbeszédében Székely János a híveket. Ennek feltétele, hogy átadjuk Isten számára a fő helyet a szívünkben, hogy ő uralkodjék az életünkben. Székely János utalt rá: a templom tornya felmutat az égre, ami jele annak a titokzatos erőnek, a megváltás erejének, amely kiszabadít és felemel.

Egy népnek addig van jövője, amíg van benne egy titokzatos, ég felé emelő erő és lelkesedés, amíg a szívünk tele van fénnyel, álmokkal, értékekkel, amíg vannak égbemutató templomtornyok, amíg ezek a templomok megtelnek. Öröm, hogy akkor, amikor Nyugat-Európában sok templomot eladnak vagy átalakítanak bárokká, addig ebben az országban megújulnak, bővülnek a templomok. Szent István templomokat építtetett, mert a hit sziklájára akarta építeni az országot. Csak akkor maradhatunk meg, ha erre a sziklára építünk mi is.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »