Megalázó bánásmód, durva jogsértések a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-nél

Állami bértámogatással élhetett vissza a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. vezetősége, emellett a megváltozott munkaképességű fogyatékos emberekkel szembeni méltatlanul megalázó bánásmód, a dolgozókat érő durva jogsértések már mindennaposak a cégnél. A Becker György László ügyvezető és kabinetje által hozott döntések alsóhangon is felvetik a cégvezetők alkalmatlanságát.

Az ügyvezető, az idei kinevezésekor gyökeres változásokat ígért, de ilyen változásokra azonban senki nem számított. Az átszervezés, sorozatos és meglepetésszerű elbocsájtásokkal, megfélemlítésekkel, telephelyek megszüntetésével, vak szakszervezeti tisztségviselő felfüggesztésével, kirúgással való fenyegetésével, szakszervezeti tisztségviselő eltávolításával, rendkívül durva munkavállalói jogsértéssel járt.

Becker György, 2016. augusztus 02 – től saját hatáskörben megszűntette a szervezeti és működési szabályzatot ezzel egyedülállóként az állami társaságok között közel fél éve a FŐKEFE Kft. szervezeti működési szabályzat nélkül működik.

Az állami társaságnál most a szervezeti egységek feladat, hatáskör és felelősség nélkül működnek jogellenes módon. Az üzemek és telephelyek vezetői pedig jogalap nélkül vezetik az adott szervezeti egységeket. „Felívelő fejlődési pályára került a FŐKEFE!” – Olvasható a vállalat honlapján.

Ennek ellentmond az a tény, hogy a munkavállalók több esetben tiltakoztak néhány, fővárosi és vidéki telephely bezárása ellen, a budakalászi üzemet december 16-án felszámolják, ez utóbbi esetben a dolgozók például petíciót is benyújtottak a cégvezetőségéhez a felszámolás ellen – amelyet tudomásunk szerint át is adtak Prohászka Csabának a cég műszaki és termelési főosztályvezetőjének, ám a cégvezetés mindezt figyelmen kívül hagyta.

A seprű és kefeüzem vak és fogyatékos dolgozóit kirúgással való fenyegetés mellett áthelyezni kívánják a 15 km re lévő ugyancsak Becker Úr által vezetett, Kézmű Nonprofit Kft telephelyére, ahol a munkakörülmények siralmasak. – Legutóbbi információink szerint például a Temesvári utcai üzem kivilágítatlan és a fűtés sem működik.

Az áthelyezésekről és a változásról nem történt előzetes egyeztetés sem a dolgozókkal, sem a szakszervezetekkel. A mohácsi telephely megszüntetése miatt Komlóra szállított megváltozott munkaképességű dolgozókkal közölték, hogy befejezik szállításukat, Szombathelyen bezárják a seprűüzemet ily módon tiporva fogyatékos emberek jogait.

A 327/2012. Kormányrendeletben foglaltak szerint:

21.§.(5) A munkáltató által ténylegesen megfizetett bérköltség legfeljebb 75%-a támogatható.

(6) Az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a bérköltség legfeljebb 100%-a támogatható, ha a munkáltató közhasznú jogállású egyesület, alapítvány vagy nonprofit gazdasági társaság (a továbbiakban együtt: nonprofit munkáltató), és

a) az általa végzett, a létesítő okiratában közhasznú tevékenységként megjelölt tevékenység nem minősül gazdasági-vállalkozási tevékenységnek, továbbáb) a támogatással érintett munkavállalók foglalkoztatására közhasznú tevékenységként megjelölt nem gazdasági-vállalkozási tevékenység keretében kerül sor.

Hírdetés

Felvetődik annak gyanúja, hogy a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 2 -tól nem felel meg az SZMSZ felfüggesztése miatt a közhasznúság feltételeinek, az állami támogatást a bérköltség 100% összegében veszi igénybe, 75 % helyett. Gyaníthatóan az állami társaság vezetői az állami vagyonnal hanyagul gazdálkodnak és több százmillió forint összegű a költségvetési támogatást jogsértő módon igényelték és használták fel.

A létesítő okiratnak vagy más belső szabályzatnak (pl.: SZMSZ) rendelkeznie kell olyan nyilvántartás bevezetéséről, amelyből kiderül a döntések tartalma, időpontja, hatálya, a döntést támogatók és ellenzők számaránya esetleg személye is – ezzel együtt megállapítható például a határozatok tára – mindezek hiányában azonban követhetetlenné válik a cégvezetés döntéseinek módja.

Három állami vállalat élén egy cégvezetés, játék a közpénzekkel…

Becker György, kinevezésekor átalakításról beszélt, de senkit nem tájékozatott arról, hogy ez pontosan mit jelent. Valójában kirúgásokkal áthelyezésekkel és a Főkefe Laky Adolf utcai központ cég vezetői stábjának részleges lecserélésével kezdődött az ésszerűtlen váltás.

A FŐKEFE állami vállalat a rehabilitációs foglalkoztatásban, évi 3,8 milliárd állami támogatást kap az akkreditált telephelyein a 3400 fős dolgozója után. Külön bértámogatást kap az ERFO és a KÉZMŰ is, de az akkreditált cégek közt a dolgozók, nem helyezhetők át egyik cégből a másikba, ha pedig ezt szerződés nélkül teszi a cégvezetés, az több ponton sérti a rehabilitációs foglalkoztatás kritériumait.

A Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft hajdúdorogi dolgozói azt panaszolták, hogy őket több hónapon keresztül Hajdúnánás külterületén található Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén foglalkoztatták. A Hajdúnánásra áthelyezettek szerződéseit a cégvezető széttépte, abból példányt a munkavállalók nem kaptak – közben az IKR központi adatbázis alapján, a Főkefe habár a Kézmű telephelyen való foglakoztatás után nem lett volna lehetséges, a fejenkénti közel 1,2 milliós támogatás havi arányos részét igényelte, ezzel felveti a költségvetési csalás gyanúját.

Az áthelyezésre vonatkozóan, ugyan szerződést aláírattak velük, de abból a munkavállalók egy példányt sem kaptak. Elmondásuk szerint szinte az összes hajdúdorogi Főkefés munkavállaló Hajdúnánáson dolgozott. A munkavállalók után a FŐKEFE az állami költségvetési támogatást igénybe vette, de nem a FŐKEFE akkreditált telephelyén kerültek foglalkoztatásra, hanem a KÉZMŰ – üzemben. Ami azért lényeges, mert a bértámogatást, csak a Főkefe Kft. bértámogatására vehették volna igénybe.

Becker György László a saját támogatottjainak (kabinet) 500.000-ft /hó megbízási szerződéseket kötött, úgy, hogy ezek a személyek 1-1 napra be is látogatnak a munkahelyre, ott valós munkát nem, vagy alig végeznek – szinte csak a megbízási díjakat veszik fel, munkaviszonyokat megbízási szerződéssel színlelve.   Ez azt jelenti, hogy fiktív teljesítésigazolások születnek a bejelentők elmondása szerint.

A megbízottak a Kézmű-től, az ERFO-tól és a Főkefe-től is felveszik a félmilliós, vagy esetenként az ennél magasabb összegű „fizetésüket” – a vezetés úgy kezeli a három állami vállalat ügyeit, mintha azok egyetlen cég volnának. Mivel ugyanazon munkavállaló után több munkahelyen nem vehető fel több állami támogatás, ezért kötöttek megbízási szerződéseket.  A vezetőségből néhányan több milliós megbízási díjakat vesznek fel úgy, hogy tudomásunk szerint a dolgozók fizetésére a főkefében már alig, vagy egyáltalán nem lesz pénz január hónapban.

Luxuscikkgyártás éhbérért, a dolgozók kizsákmányolása

Az állami vállalatot, látványosan magánvállalkozásként működtető Becker György, valószínűsíthetően a „Riss Mann projekt” teljesítésének érdekében helyezteti át a FŐKEFE dolgozóit egyik üzemből a másikba. A Riss Mann projekt egy titkos állami szerződéssel hozható összefüggésbe, amit a luxuscikkeket gyártó és forgalmazó Luis Vuitton francia céggel kötöttek meg. A FŐKEFÉNÉL, a mindenkori létminimum összegénél alacsonyabb bérért dolgozó munkások, tulajdonképpen áron alul gyártanak luxuscikket, amely nem vet jó fényt sem az állami vállalatra, sem a világcégre nézve.

Folytatjuk…

B.M.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »