Megalakult a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete

Megalakult a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete

Tíz taggal, köztük a Magyar Tudományos Akadémia elnökével alakult meg december 16-án a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete. A bizottság feladata többek között a Magyar Nemzeti Múzeum új, állandó kiállításai előkészítésének tudományos, szakmai és társadalmi felügyelete, valamint a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő koncepció véleményezése. Az ünnepélyes aláírásra a Széchényi-teremben került sor.

„A Nemzeti Múzeumnak nemcsak gyűjteménye bemutatását és gyarapítását kell felvállalnia, hanem az ország egyik legfontosabb tudományos intézményeként a magyar történeti emlékezettel kapcsolatos tudományos munkát is el kell végeznie” – mondta az MTI-nek csütörtökön a múzeum főigazgatója.

L. Simon László hangsúlyozta:

A legfontosabb feladat a múzeum állandó kiállításának megújítása, ennek forgatókönyvével úgy szeretnénk elkészülni 2022 végére, hogy széles körű szakmai és tudományos konszenzus legyen mögötte – emelte ki.

Nemrég született például oktatási szerződés az ELTÉ-vel, közös restaurátorképzés zajlik a Képzőművészeti Egyetemmel, de együtt akarnak működni a muzeológusokat is képző Debreceni Egyetemmel vagy a nemrég megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetemmel is.

Hírdetés

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a testület tagjai tekintélyes tudományos és közéleti legitimációval rendelkeznek, valamint olyan művészeti területeken is aktívak, amelyek a Nemzeti Múzeum gyűjteményeihez és kutatásaihoz igazíthatók. Az általuk vezetett intézmények földrajzi értelemben is sokszínűséget mutatnak és tekintettel vannak az MNM számos filiáléjának elhelyezkedésére vagy a tervezett intézményegységek helyére.

Mint hozzátette, a Tudományos Tanácsadó Testületet a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő szakmai anyag kidolgozásába is szeretnék bevonni. A tagok emellett javaslatokat fogalmaznak meg az intézményi stratégiával, a kiállítási politikával kapcsolatban, a történelmi emlékezethez kapcsolódó feladatokra vonatkozóan, valamint az oktatási és tudományos programokat illetően is.

A csütörtöki alakuló ülésen a testület elnökének Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét választották meg, míg a társelnöki feladatokat Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke látja el.

A testület további tagjai:

„A Tudományos Tanácsadó Testület negyedévente fog ülésezni, de bizonyos témákban akár személyes jelenlét nélkül is kikérik majd a tanács tagjainak véleményét” – közölte L. Simon László.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »