Megafonpróbálgatásos nem-tüntetés a Hősök terén

Megafonpróbálgatásos nem-tüntetés a Hősök terén

A tegnapi, némiképp sikertelennek minősített és enyhén kaotikussá vált tüntetés után már ma reggel megindult a háború. No, nem kell megijedni, kizárólag a szent facebookon ölték egymást az emberek, a szent facebook eseménynél, hogy most akkor mi is van, és ami lesz, az hánykor lesz, és ha nem, akkor mégis miért akkor. Nem értitek? Mi sem értettük.

A tegnapi, némiképp sikertelennek minősített és enyhén kaotikussá vált tüntetés után már ma reggel megindult a háború. No, nem kell megijedni, kizárólag a szent facebookon ölték egymást az emberek, a szent facebook eseménynél, hogy most akkor mi is van, és ami lesz, az hánykor lesz, és ha nem, akkor mégis miért akkor. Nem értitek? Mi sem értettük.

Úgyhogy délre kimentünk a Hősök terére, hogy megszemléljük a tüntetést, ami egyébként a szervezők szerint nem is tüntetés, hiszen ők nem szerveztek semmit, csak próbálgatják változatlanul a megafonjukat, így nem is értik, miért bírságolta meg őket a rendőrség másfél millió forintra.

Persze a pénz fontos szegmens volt. Tény, alapvetően igen fontos része az ember életének, hiszen abból vesz ételt, abból fizeti lakhatását, de ezek a nem is szervezők teljesen más dimenziókba helyezték ezt a fogalmat is. Elmondták ugyanis, hogy sokan adakoztak már számukra (csak a szokásos tüntetéses lejmolás, csak most online, mert trendik vagyunk), és kétszázakárhányezer forintból olyan facebook-reklámot toltak az eseménynek, hogy reccsent, mert már 250 ezres elérésük van. Szóval ez a lényeg, na.

Amúgy a szervező, aki nem szervező, mert nem szervezett semmit, elmondta, hogy ő nem vendéglátós, nem taxis, nem dolgozik a turizmusban, így őt nem igazán érinti ez a recesszió, de azért szíve ügyének érezte, hogy szervezzen tüntetést, amit persze nem szervezett meg, csak ott volt és dirigált, hiszen, ahogy vallja, „csak együtt győzhetjük le a kommunizmust újraélesztő önkényuralmat.”

Szóval vártunk a téren, és szép lassan lettünk vagy kétszázan megest, persze ebből újfent volt vagy 50 médiamunkás és civilruhás nyomozó, de sebaj, a létszámhoz őket is illik hozzászámolni. Úgyis az a lényeg, ami kívülről látszik, és nem a minőség, hanem a mennyiség a fontos egy ilyen eseménynél, nemdebár. El is kezdődtek a beszédek. Komolyan, a megafon mellé már csak a hordót hiányoltuk, hogy Szent Áronunk felállhasson rá, és a nem-tüntetésen arról szólhasson népéhez, csak úgy, jóféle libertárius módra. Sikerült neki mikrofon-, bocsánat megafon végre kapni pár valóban vendéglátóst is, igaz, horogra akadt egy vírustagadó idősebb úr is, akit igen nehezen tudott leállítani, mikor már kínossá vált számára a külvilágba ordibált nincs-is-vírus. De legalább doktor Gődény azonnal szívébe fogadta hősünket, és dicshimnuszt zengett facebook-falán a maszktalan öregúrról.

Valóban elmondták a véleményüket igazi vendéglátósok, akik elkeseredettek és reménykedők. Igaz, éles kontraszt volt a középkorú, évtizedeket a szakmában leélt üzlettulajdonos, a huszonpár éve dacára hat éve a vendéglátásban dolgozó, egyszerre barista, bartender, somelier és felszolgáló, szóval mindenhez értő ifjú bajkeverő között, de hát istenem, úgy szép a világ, ha színes. Mondjuk, utóbbi fiúcska igen jókedvű volt még az igazoltatás és a ruházatátvizsgálás ellenére is, olyannyira, hogy a végén bulivá akarta alakítani a tüntetést, bocsánat, a nem tüntetést, és valami tuc-tuc zenét nyomott be valamilyen zajkeltő eszközbe. Ezt a húzást azért nem mindenki fogadta kitörő örömmel, kivéve pár srácot, akik az órák óta tartó sörözés miatt már nem voltak szomjasak, és elkezdték skandálni, hogy dolgozni akarnak.

Ő az, aki csoportjában rendszeresen hol a kamionjából, hol a cserépkályha előtt kávézva jelentkezik be, és élő videója végére, de néha már közepére is habzó szájjal üvölt. Aki szerint nincs vírus, és mivel nem is létezik magyar állam, így nem létezik rendőrség sem, tehát feltehetőleg az UFO-k bírságolták a novemberi rendezvénye miatt őt, és a szúnyoghálós maszkok, meg az összenépi dzsembori okán.

Ma „csak” a nem-szervezőnek, azaz Ecsenyi Áronnak esett neki egy idő után, addig „csak” eltorzult fejjel ordibált 1956-ról (ezt elég gyakran ismételgette), illegitim államról, rendszerváltásról. Miután megafon nem volt már részére, partvonalról kiabálgatott, és mikor Szent Áronunk meg akarta indítani az addigra 50 fősre apadt tömeget a Kossuth tér felé, ő ordibálva visszaparancsolta az embereket, hogy nekik semmi dolguk a Kossuth téren. Úgy látszik, november óta változott a véleménye. Sebaj. Na, szóval, ekkor egymásnak feszült a két erő, tisztára mint a Csillagok Háborújában a sötét és nem sötét. Már vártunk egy Harry Potter vs. Voldemort csörtét, de csak kioktatást tartott alkotmányos ellenállásból, majdnem összebalhéztak, de Ecsenyi számára izgalmasabb kihívás volt a vele – szerinte – nem foglalkozó tudósító, akit már a rendezvény elején meghívott holnap estére egy párbajra, (jelentsen ez bármit is)  mivel sérelmezte, hogy szónoklatát az Origo és a Vadhajtások nem (sem) közölték le. (https://www.facebook.com/pressio.hu/videos/778854766171642)

Hírdetés

A megafonpróbának becézett nem is tüntetésen bejelentették, hogy 1.) este hétkor újra összegyűlnek a téren 2.) inkább minden nap négykor tiltakoznak a Kossuth téren 3.) mégis inkább a Hősök terén minden nap. Konszenzus lehet, hogy született, de a sok bába között elveszett a gyerek. Sebaj a foltelforradalmárok nagy örömére a szent facebookra biztos kikerül a végeredmény.

Ezután kicsit veszekedtek, pontosabban ordibáltak egymással, mert Bertalan nem akarta, hogy hazamenjenek az emberek, hiszen nem tanítani kell, hanem prédikálni, és a hazát szolgálni, de nem vasárnapoként, hanem most azonnal bukjon a Zorbán, Ecsenyit pedig megkérdezték, hogy milyen jogon telepszik a pártjával a vendéglátósok problémájára. Mondjuk, sok más embert is haza akartak küldeni, aki esetleg nem vendéglátós, de amikor azok közölték, hogy szeretik őket, mindenkit is, akkor alkotmányos erőszakot vettek magukon, és elfogadták, hogy mégis inkább maradjanak.

Egyszóval bohózatba fulladt a mai nem is tüntetés, kiderült ismét, hogy két dudás valóban nem fér meg egy csárdában, és Bertalan bizony igen erőszakosan akarta ellopni a showt, amit Ecsenyi sérelmezett. Ahogy sérelmezte a szakmai hozzáértésére vonatkozó kérdéseket, és nem értette, hogy miért baj, hogy ő csak politikából akar megélni. Ahogy egyébként a vírustagadó dr. Gődény írta róla, miután Ecsenyi megsértődött azon, hogy nem csatlakozik mellé a vírusszakértővé avanzsált gyógyszerész-testépítő:

Mondjuk, ha elengedjük azt, hogy hamar népszerűvé vált videóit a patikus is arra használta fel, hogy bebukott törpepártja után egy újabbat alapítson, melyet már be is jegyeztetett, sőt, előtte aláírásgyűjtéssel szép adatbázist épített, és a rendőrség által lefoglalt eszközeire hivatkozva pénz is gyűjtött, szóval ha mindezt elengedjük, akkor azért a fenti pár sor elég szép kritika a feltörekvő politikuspalántáról. De egyfajta önkritikaként is felfogható dr. Gödény úr részéről.

Na, de sebaj. Áronunk nem adja fel, ahogy Rend-Szerváltó Attila sem, szóval nézhetjük még majd, ahogy a két erő egymásnak feszül. Mert Attila szerint a rendszerváltók ma egy idegen rendezvényen rendszert akartak váltani. Tudjátok, a kígyók kígyóznak. Vagy valami ilyesmi. Szóval egymásnak feszül a két erő, főleg, hogy nyomatékosan ki lett jelentve, mostantól az eseményre, ami persze megint nem tüntetés lesz, akkor sem, ha annak látszik, csak az nyomjon „ott leszek” gombot, aki valóban ott is lesz. Ezt nevezhetjük facebook irgum – burgumnak is innentől. Tényleg kellene egy „lélekben veletek vagyok” gomb már arra a nyomorult felületre. És persze azt is kérték, hogy adakozzanak, és természetesen osszák meg százszor és ezerszer a nem tüntetés hírét, és természetesen Szent Áronunk (no és Attilánk) minden kinyilatkoztatását. Mert még a végén úgy járnak, mint a két hírportál munkatársa, akiket párbajra hívtak mulasztásuk miatt, de élesben, a téren már tele volt a gatya.

A nép, az istenadta nép kicsit ücsörgött a hideg kövön, amolyan tiltakozásképpen, aztán megunták, féltek a felfázástól, vagy csak elegük lett a csörtékből, és szépen, lassan hazaszivárogtak.

Ja, el ne feledkezzünk a boltnyitásokról, hiszen a viccpárt vicces weboldalán egy térképet is elhelyezett, ahol minden vendéglátós feltüntethette nyitási szándékát. Mivel mi a Hősök tere káoszában evickéltünk, így a neten néztünk utána, mi lett a tegnap még öt, mára már csak három pesti hellyel. A ripost ment utána a három helynek, és ezt írták:

Mi azért holnap kinézünk a Kossuth térre. Meglátjuk, hogy az alkotmányos ellenállás vagy a libertárius erők győzedelmeskednek a vendéglátósok felett, akik eközben a munka hiányától, az elkeseredettségtől, a rajtuk élősködni próbáló politikai ribancoktól kapott pofonoktól már rég kifeküdtek előttük. És már csak egy kérdésünk lenne: a sokat (és sokszor méltán) szapult fideszes intézkedések és az itt felsorolt politikuspalánták tevékenysége között milyen különbséget lehet egyáltalán felfedezni? Egyébként értjük mi, értjük a rendőrség parancsba kapott tétlenkedését is, hiszen a vicces törpepártok egyenként a baloldali, viccparádénak is beillő összefogást gyengítik, és még véletlenül sem a kormányzó párttól szipkázzák el azt a pár nyomorult szavazatot. Ezért pedig bőven megéri a vendéglátósok hímtagjával verdesni a csalánt, akár támogató nem-tüntetésnek álcázva is.

Varga Moncsi – Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »