Még több zsidó telepet létesítene az izraeli nemzetbiztonsági miniszter

Még több zsidó telepet létesítene az izraeli nemzetbiztonsági miniszter

2023. 02. 14.

Még több zsidó telepet létesítene a palesztin térségekben Itamar Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali Zsidó Erő párt vezetője az amerikai és európai aggályok ellenére.

“Izrael földje Izrael népének tulajdona” – hangoztatta Bengvír keddi videóüzenetében.

“Ez a küldetésünk. Ezt a tant követjük” – mondta a tárcavezető. “Kilenc telep jól hangzik, de még mindig nem elég. Ennél sokkal többet akarunk” – tette hozzá.

Vasárnap Izrael visszamenőleges hatállyal engedélyezett kilenc zsidó telepet Ciszjordániában, és további építkezéseket jelentett be a térségben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a bejelentés nyomán “mély aggodalmának” adott hangot. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország külügyminiszterei kedden hasonló nyilatkozatokat tettek közzé.

Hírdetés

“Határozottan elutasítjuk ezeket az egyoldalú lépéseket, amelyek csak súlyosbítják majd a feszültséget az izraeliek és a palesztinok között, aláásva a kétállami megoldás tárgyalásos elérését” – olvasható állásfoglalásukban.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát Jordániától, s a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését a katonai hadjárattal elfoglalt területekre, de ezt Izrael Ciszjordánia esetében biztonsági és történelmi okokra hivatkozva vitatja.

A jövendő palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben jönne létre a kétállami megoldás révén, amely palesztin állam kikiáltását ígéri a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

A palesztinok az izraeli települések építését Ciszjordániában a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik, és ebben széles körű nemzetközi támogatást élveznek.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »