Még több sáskát akar "kimenteni" egy német miniszter – akkor is, ha a tagállamok nem értenek egyet

Még több sáskát akar "kimenteni" egy német miniszter – akkor is, ha a tagállamok nem értenek egyet

Új nemzetközi mentőakció életre hívását szorgalmazza Gerd Müller, a német szövetségi kormány fejlesztési minisztere a "menekültek" megsegítésére, miután a Sophia nevű uniós művelet keretében a tengeri járőrözés mostanra véget ért – derül ki abból az interjúból, amely hétfőn jelent meg a Neue Osnabrücker Zeitung című regionális lapban.

A miniszter szerint az Európai Bizottságnak azonnal intézkednie kell, nem lehet arra várni, hogy minden uniós tagállam egyetértsen a kérdésben. "Azt akarjuk, hogy a Földközi-tenger a holtak tengere legyen, míg mi egyszerűen elfordítjuk a fejünket?" – húzta alá a bajor, "konzervatív" Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Müller a Líbiában lévő emberek érdekében is nemzetközi, az EU és az ENSZ együttműködésével indítandó humanitárius akciót szorgalmaz.

Hírdetés

"Az ottani táborokban nyomorgók előtt az a lehetőség áll, hogy megölik őket a táborokban, vagy helyben éhen halnak, esetleg szomjan halnak a hazaúton a sivatagban, vagy belefulladnak a Földközi-tengerbe" – fejtette ki a fejlesztési miniszter.

A Sophia névre keresztelt uniós művelet célja az embercsempészet felszámolása, de tavasszal az unió úgy döntött, hogy a tengeri járőrözést leállítja, és jelenleg már csak repülőgépek pásztázzák a Földközi-tengert, embercsempészek után kutatva.

A "menedékkérők" fogadása körüli vita rendre diplomáciai súrlódáshoz vezet Berlin és Róma között. Olaszország lezárta a kikötőit a sáskákkal érkező migránstaxik előtt, melyek jelentős részét németországi "civil" szervezetek üzemeltetik. Németország viszont egyedül többnyire nem, csak más uniós országokkal együtt hajlandó befogadni a "menedékkérőket" ezekről a hajókról, és európai megoldást szorgalmaz a kérdésben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »