Még több pénz egészségügyre? – a kérdést sem értik a fideszesek

Még több pénz egészségügyre? – a kérdést sem értik a fideszesek

Míg a magyar taopénzekből stadionok és Felcsúton teakonyhák, illetve sportszálló épül, addig a hasonló román rendszerben a nyereségadó ötödét karitatív célra is felajánlhatják a cégek. Bukarestben például rákos gyerekek ellátására épülhet egy onkológiai kórház ilyen adományokból. A Fidesz frakciószóvivője azonban nem is érti, miért vetődne fel a taotámogatási rendszer kibővítésének ötlete Magyarországon, az MTK kormánypárti elnöke pedig úgy gondolja: a kormány épp elég sokat költ az egészségügyre.

Az egyik bevásárlóközpontban felállított játékkal gyűjtenek adományt a Madarász utcai Gyermekkórház Intenzív, Koraszülött és Csecsemő osztályának az év végéig. Eddig 3 millió, 600 ezer forint gyűlt össze.

Hasonló gyűjtések a szomszédos Romániában is vannak. Ott azonban a magyar tao-rendszerhez hasonlóan a nyereségadó 20 százalékát is felajánlhatják a cégek különböző célokra. Az Ajándékozz Életet egyesület például egy komplett gyermek onkológiai kórházat építene fel Bukarestben, hogy javítsanak a rákos gyerekek túlélési arányán.

„Eddig 4 millió eurót gyűjtöttünk, a terv megvalósítása pedig 8 millió euróba kerül, tehát körülbelül még 4 millió eurót kell összegyűjtenünk, amit remélünk hogy nagyrészt sikerül is még év végéig, ugyanis Romániában a cégek felajánlhatják erre a célra a jövedelem adójuk 20 százalékát” – mondta Oana Gheorghiu, az egyesület alapítója.

A magyar kórházaknak is jól jönne, ha a taorendszerben megjelenne a karitatív kategória.

– Mit szólna Ön mondjuk ahhoz, ha ebből kapnának annyit, mint az egyik futball akadémia, 14 milliárd forintot mire tudnának költeni?
– Boldogok lennénk és természetesen tudnánk mire költeni, az intenzív osztály felszerelése borzasztó drága orvosi műszerek, eszközök beszerzését igényli. Egy jó monitor, amely a beteg megfigyelését végzi önmagában több millió forint” – mondta Kemény János, a Gyermekkor Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A főorvos tovább sorolta a szükséges eszközöket: érzékelők, tappancsok, infúziós pumpák, speciális felszerelések, amelyeket rendszeresen cserélni is kell.

A taorendszer 2011-es bevezetése óta az öt látványsportra mintegy 415 milliárd jutott – aminek csaknem fele, 178 milliárd forint a labdarúgásra ment. Utóbbi összeg bőven fedezné, hiszen több mint másfélszerese a Budára tervezett új szuperkórház teljes költségének.

Az MTK fideszes elnöke szerint a kormány eleget költ egészségügyre, az Európai Bizottság pedig úgysem fogadná el, hogy a további tételek legyenek felajánlhatóak a társasági adóból.

– Ha mondjuk felmerülne: Ön támogatna egy ilyen elképzelést?
– Én azt támogatom, hogy nagyon sok forrást fordítsunk szociális tevékenységek támogatására, esélyteremtésre, egészségügy fejlesztésre, oktatás fejlesztésére, ez szerintem megtörténik. Nincs az a támogatási összeg, vagy fejlesztési forrás mennyiség amire én azt tudnám mondani, hogy ez elég. Most már ne hogy már még 50 millióval, 500 millióval vagy 5 milliárddal többet fordítson a magyar állam vagy bármelyik önkormányzat kórházfejlesztésre, oktatási fejlesztésre, esélyteremtő fejlesztésre, kultúra támogatásra vagy sportra” – vélekedett Deutsch Tamás.

A Fidesz frakciószóvivője viszont nem is érti a kérdést a romániai támogatási gyakorlat esetleges átvételéről.

– Egészségügyi célra nem szeretnék kiterjeszteni?
– Szeretném megkérdezni, hogy van-e más kérdése, nyilván nem foglalkozunk az adókkal most, mert annak nincs itt az ideje, tettszik tudni most december 21-e van, az adótörvényeket majd valamikor tavasszal terjeszti be a kormány, oly módon, hogy az érvényes lesz 2019-re. A 2018-as adótörvényeket biztos észre tetszett venni, régen elfogadtuk. Ezért nem értem a kérdését, teljesen nem értem – hárított Halász János.

Az adótörvényeket a parlament valóban elfogadta már, az azonban épp a napokban derült ki, hogy a taorendszer nagy nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti fociklubja a 2017-2018-as idényben 5,4 milliárd forint közpénzt költhet el. Ebből építenek például 39, egyenként 5 és fél milliós teakonyhát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »