Még szerencse, hogy nincs nálunk annyi agyhalott

A nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért demonstráltak szombat délután a Szabadság téren. A tér sarkán európai uniós zászlókkal összegyűlt alig száz agyhalotthoz szólva Gerlóczy Ferenc újságíró elmondta: egyidejűleg Európa több mint negyven városban – Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Portugáliában, Fehéroroszországban, Svédországban, Csehországban és Ciprusban – rendeztek tüntetést német-svájci-osztrák kezdeményezésre.

Az Európai Föderalisták Uniója Magyarország Egyesület képviseletében felszólaló Nagy Eszter kiemelte: az egységes fellépés a demokratikus értékek mellett és a nacionalizmus ellen egész Európában fontos, de Közép-Európában talán még fontosabb.

Szerinte Magyarország mint „relative kis ország” számára egy erős és egységes Európai Unió jelentheti az ország érdekeinek legjobb képviseletét.

A német fővárosban a szervezők becslése szerint 240 ezer ember vonult utcára. hogy egy nyitott és szabad társadalom mellett demonstráljon, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben.

Hírdetés

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén.

A „Megoszthatatlan” szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte a Zöldek politikai párt képviselőivel együtt, a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével. Heiko Maas német külügyminiszter „erős jelzésnek” nevezte a megmozdulást.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »