Még remegnek a hidegzuhany után a roma önkormányzatban

Az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) továbbra is stratégiai partnerének tekinti a kormány – jelentette ki a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Hegedüs István azt mondta, azért hívott össze sajtótájékoztatót, mert a múlt héten „olyan hírek terjedtek”, hogy a szervezettől a kormány megvonta a bizalmat. Ez az ORÖ-ben igen komoly feszültséget okozott, „a vidéken élő cigány emberek között is (…) labilis állapotot idézett elő” – tette hozzá.

Közölte: a kormány képviselőivel kedden tárgyalást folytattak, amelynek során az derült ki, „hogy a kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti az Országos Roma Önkormányzatot”.

A találkozón a kormány képviseletében jelen volt Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Garai Péter, az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár – mondta.

Készen állnak a roma integrációs folyamatok felgyorsítására

A RomNet portál múlt héten írt arról, hogy minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont a kormány az ORÖ-től, így a várt mintegy tízmilliárdos uniós pályázati pénzek is átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez, az Emmi felnőttképzési és módszertani háttérintézetéhez.

Hírdetés

Hegedüs István kedden kijelentette: nem gondolják, hogy cigány programok megvalósítása elképzelhető az ORÖ legitimen megválasztott képviselői nélkül, hiszen ők azok, akik „a végeken” találkoznak a legrosszabb helyzetben lévő emberekkel. Az ORÖ készen áll arra, hogy a roma integrációs folyamatokat felgyorsítsa – tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva a szervezet vezetője azt mondta, az ORÖ képviselői nem veszítették el a cigány emberek bizalmát, a szervezettől „semmilyen fajta pályázati pénzt nem vettek el”.

Kitért arra: a Magyar Közlönyben valóban megjelentek „bizonyos írások” arra vonatkozóan, hogy kik lesznek egyes felzárkóztatási programok kedvezményezettjei, de biztosan megtalálják a módját, hogy ezekben a programokban aktívan részt vegyen az ORÖ, amely az ellene folyó szabálytalansági eljárások miatt nem lehet a fő kedvezményezettje a programoknak.

„Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket”

Ha ez nem így történik majd, akkor „azt gondolom, a magyarországi cigány társadalom tudja, hogy mi a feladata, és mi a dolga” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelent, azt válaszolta: „meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket arra, hogy soha többet ne forduljon elő az, hogy cigány emberekről döntenek cigány emberek nélkül”.

Hegedüs István elmondta azt is, hogy „hidegzuhanyként” érték őket a Magyar Közlönyben megjelentek, de szerinte azok még változhatnak. Hangsúlyozta: a programok lebonyolítását még senki nem vette át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »