Még ők is alig akarták elhinni: a kommunisták nyerték a grazi önkormányzati választást

Még ők is alig akarták elhinni: a kommunisták nyerték a grazi önkormányzati választást

Vasárnap önkormányzati választást tartottak Grazban, és nagy meglepetésre az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) helyi szervezete az első helyen végzett (28,9 százalékkal), megelőzve a 25,7 százalékos Osztrák Néppártot (ÖVP), és az is elképzelhető, hogy a párt jelöltje, Elke Kahr lesz a polgármester – írja a Die Presse nyomán a hvg.

Kahr elsőre el sem hitte, hogy nyertek, hibára gyanakodott. A Die Presse szerint azt még nem tudni, ő lesz-e a polgármester, korábban utalt rá, hogy nem tart kizártnak egy koalíciót a szociáldemokratákkal és a zöldekkel.

Hírdetés

Siegfried Nagl (ÖVP), aki 2003 óta volt Graz polgármestere, elismerte a vereséget, és – még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt – azonnali hatállyal lemondott hivataláról. Az ÖVP egyébként 12 százalékot esett vissza a korábbi eredményéhez képest, a Zöldek 17,3, a jobboldalinak mondott Osztrák Szabadságpárt 10,9, a szociáldemokraták 9,6, míg a liberális NEOS 5,3 százalékot ért el.

Vasárnap a szomszédunkban egy másik voksolás is volt, Felső-Ausztriában tartományi választást tartottak. Ezt az ÖVP nyerte 37,61 százalékkal, második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 19,77 százalékkal, harmadik helyre pedig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) futott be 18,58 százalékos eredménnyel. Az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) 12,31 százalékot, míg a 2021 februárjában alakult Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) – elsősorban Felső-Ausztriában tevékeny – törpepárt 6,23 százaléknyi szavazatot kapott. Az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) 4,24 százalékos eredményével épphogy átlépte a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Felső-Ausztriában hat éven át az ÖVP és az FPÖ kormányzott koalícióban, és a vasárnapi választási eredmény alapján a koalíció fennmaradása várható, annak ellenére, hogy az FPÖ több mint tíz százalékot veszített a 2015-ös választásokon elért eredményéhez képest.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »