Még nem késő belekezdeni a húsvéti sonkafőzésbe – így csináljuk!

Még nem késő belekezdeni a húsvéti sonkafőzésbe – így csináljuk!

Túlságosan nem bonyolult, de Bíró Lajos séf ismertette a kulcsfontosságú részeket az InfoRádióban.

Étkezési szempontból nem kíván túl nagy előkészületet a húsvét, de odafigyelést annál többet. Bíró Lajos séf azt ajánlja, figyelmünk a sonka, a retek és az újhagyma irányába terelődjön – esetleg még főtt kolbász vagy sült báránycomb, -lapocka az, aminek hely jut a menüben, no és persze a főtt tojás.

“Odarakjuk hideg vízbe főzni, az első felforrás után leöntjük róla a vizet, és újra odarakjuk vízbe főzni, és amikor megkóstoljuk, egy olyan fél óra, egy óra múlva érezni kell, hogy elég sós-e maga a víz vagy nem. Ha nem, akkor egy kevés sót bele kell tenni, bármilyen furcsa is ez, mert különben íztelen lesz a sonka” – ecsetelte az InfoRádióban Bíró Lajos.

Hírdetés

Ha készen van, hagyjuk a levében kihűlni, majd kivesszük, belerakjuk egy zománcos tepsibe, rá egy vágódeszkát, “négy-öt téglát” és lepréseljük.

A tojással kapcsolatban elmondta, kifőzés után finoman kell megtörni a héját, úgy, mint amikor megpucolnánk, és egy kevés sonkalében tovább főzzük a tojást negyed-fél órán át, majd hagyjuk kihűlni a levében ezt is, akkor fogja átvenni a sonkaízt.

A hagymát megpucolva kell hűtőbe tenni, a retket szintén. Lehet még friss tormát reszelni, akinek viszont ez nem elég finom vagy túl erős, egy kis ecettel, sütőben el lehet venni az erejét.

A füstölt sonka leve ráadásul kincs, mert kiváló leves készíthető belőle, egy fokhagymás barna rántással, egy nagy marék petrezselyemmel kell elkészíteni, mondjuk krumpligombóccal, fejtett babbal nagyon jó – mondta az InfoRádiónak Bíró Lajos séf. “A füstölt levet nem dobjuk ki, eltesszük, drága kincs” – figyelmeztetett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »