Még néhány szó a Verstappen-show-ról

Még néhány szó a Verstappen-show-ról

A 19 éves holland Max Verstappenről beszél mindenki a hétvégi interlagosi futam után, aki Hamiltonon kívül mindenkit megelőzött legalább egyszer.

Újraírta a fizika szabályait, ellopta a show-t – ilyen szalagcímekkel hirdették a lapok Max Verstappen párját ritkító manővereit, melyeket a hétvégi Brazil Nagydíjon bemutatott. Miközben egyébként egészen kiélezett verseny zajlik a világbajnoki címért Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, a 19 éves holland magára irányította a reflektorokat teljesítményével. Az F1-rajongók egyik ámulatból a másikba estek a brazil Grand Prix kapcsán, nem véletlenül.

Kezdődött azzal, hogy az özönvízszerű esőzés miatt csúszott a rajt, majd jószerivel negyedóránként bejött a safety car a pályára. Amikor viszont épp nem lengették a sárga vagy épp a versenyt időlegesen felfüggesztő piros zászlót, szédítő futamot láthattunk. Verstappen a negyedik helyről rajtolt, de folyamatosan támadta az előtte haladókat, a taktika pedig elég sokáig bejött.

Kimi Räikkönent úgy előzte meg, mintha a finn gokartban ülne, amit Rosberggel csinált, az pedig szinte megalázó volt.

Körbeautózta a vb-éllovast, és simán otthagyta a futam felénél járva.

Itt épp Sebastian Vettelt hagyja ott:

Hírdetés

Aztán a célegyenes előtti kanyarban megcsúszott, a többség biztosan keresztet vetett rá, de lenyűgöző mozdulattal visszahozta a kocsit az aszfaltcsíkra, és tovább üldözte a későbbi győztes Hamiltont.

A Red Bull-csapat viszont rossz döntést hozott, kihívta kerékcserére, az intermediate gumikkal viszont nem hasított úgy az autó, így visszatették rá az esőgumikat. Mindez értékes másodpercekbe került, sokak szerint a futam megnyerésére is lett volna esélye Verstappennek, ha nem taktikázza el magát az istállója. A hollandot nem olyan fából faragták, aki ebben a helyzetben feladja. Olyan utolsó tizenöt kört ment, amit régen nem látott az F–1: a 14. helyről végül a harmadikra hozta be a Red Bullt.

 A boldog harmadik, Max Verstappen (jobbról az első) Fotó: Nelson Almeida / Europress/AFP  

 „Holland vagyok, hozzászoktam már az ilyen időjáráshoz” – nagyjából így összegezte a nagydíjat, ahol beírta magát az autósport történetébe. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint ez már Schumacher szintje volt, az esőmenők közül neki voltak olyan képességei, melyeket most Verstappen csillogtatott. Az 1996-os Spanyol Nagydíjon egy nem túl erős Ferrarival a német rettenetes körülmények között is csodát tett: a hatodik helyről indulva 45 másodpercet vert a másodikra, feledhetetlen győzelmet aratott. Csakúgy mint Ayrton Senna, aki két évvel korábban, Monacóban a 13. helyről a másodikra hozta be a Williamst. Verstappenben az az egyedi, hogy nem feszül meg ezekért a ritkán látható manőverekért, mintha a vérében lenne a vezetés – még ilyen időjárási viszonyok között is.

„Régen sokat gokartoztam esős időben. Volt egy-két meredek helyzet, de élveztem a versenyt, jól szórakoztam”

– így a Forma–1 valaha volt legfiatalabb futamgyőztese, aki újabb rekordot döntött Interlagosban: 19 évesen övé lett a leggyorsabb kör Interlagosban, ami ilyen korú pilótának még soha nem sikerült.

Mióta 17 évesen berobbant a Forma–1-be, számtalan kritika érte Max Verstappen vezetési stílusát, sőt még azzal is megvádolták, hogy a Nemzetközi Autósport Egyesület őt jobban védi a veszélyes akcióiért, mint másokat ugyanilyen esetben. Interlagosban a bátorságával tűnt ki, és újra bizonyította, hogy fényes jövő vár rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »