Még mindig ropognak a fegyverek a támaszponton

Hétfőn folytatódott a tűzharc azon az észak-indiai légitámaszponton, amelyet még szombaton támadtak meg fegyveresek – közölték a helyi tisztségviselők.

Bár az indiai hadsereg korábban arról számolt be, hogy az összes támadóval végeztek, hétfőn kiderült, hogy legalább további két fegyveres támadó tartózkodik a Pakisztánnal határos Pundzsáb államban lévő létesítményben. A több mint 48 órája tartó tűzharc során eddig hét katona és négy támadó vesztette életét.

A belügyminisztérium közleményében azt állította, hogy az utolsó két fegyverest sarokba szorították, és hamarosan „ártalmatlanná teszik” őket. A bázist beszámolók szerint a légierő és a hadsereg különleges egységei lepték el.

Szombat óta tart

A fegyveresek szombaton hajnalban támadták meg a több négyzetkilométeren elterülő báziskomplexumot, ahol egyebek mellett Mig-21-es harci repülőgépek, valamint Mi-25-ös és Mi-35-ös harci helikopterek állomásoznak. A hadsereg közlése szerint a támadókat megakadályozták abban, hogy hozzáférjenek a harci gépekhez és más, a bázison tárolt katonai eszközökhöz, és a harcok során nem esett kár a repülőkben.

Hírdetés

Az egyelőre nem világos, hogy kik követték el a támadást; még egy csoport sem vállalta magára a történteket.

A beszámolók szerint a támadás hasonlít egy tavalyi esetre, amikor is fegyveresek Pundzsábban egy határ menti településen kilenc embert öltek meg. India szerint a támadók Pakisztánból szivárogtak át.

Visszaveti a közeledést

A légitámaszponton történtek megfigyelők szerint rányomják a bélyegüket a két szomszédos atomhatalom, az India és Pakisztán közötti párbeszéd helyreállítására tett törekvésekre, különösen azután, hogy december végén váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy találkozzon ottani kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg.

Feltételezések szerint a támadók célja az lehetett, hogy megakasszák a látszólagos közeledést a két állam között, amelynek viszonya hosszú ideje feszültségekkel terhelt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »