Még mindig nem adta át megbízólevelét a holland nagykövet

Még mindig nem adta át megbízólevelét a holland nagykövet

René van Hell a tervek szerint szerdán adta volna át megbízólevelét Áder Jánosnak, de ez nem történt meg.

Bár Hollandia új, Magyarországra akkreditált nagykövet már szeptember 1-jén megérkezett Budapestre, René van Hell máig nem adta át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A Magyar Nemzet információja szerint a diplomatának szeptember 6-án szerdán kellett volna találkoznia az államfővel, ez azonban nem történt meg.

Hírdetés

A holland nagykövetség előzetesen erre a napra beiktatási fogadást is szervezett volna, amire számos Budapestre akkreditált diplomatát meghívtak, szerdán azonban mindenkit arról értesítettek, hogy a parti elmarad. Ugyanezen a napon átadta viszont a megbízólevelét Volkmar Wenzel, Németország új nagykövete, erről a német követség közleményben is beszámolt (személyében hosszú idő után van újra rendkívüli és meghatalmazott német nagykövet Budapesten).

A holland-magyar viszony azután vált hektikussá, hogy a távozó nagykövet, Gajus Scheltema a 168 órának adott interjújában azt mondta, a magyar kormány ugyanolyan logikával keres magának ellenségeket, mint az iszlám terroristák. Az interjú után Szijjártó Péter bejelentette, hogy hazahívjuk a hágai magyar nagykövetet, Scheltema utódját pedig addig nem fogadják állami szinten, amíg a holland kormány bocsánatot nem kér.

Bár Bert Koenders holland külügyminiszter még aznap azt nyilatkozta, Scheltema szavai nem a holland kormány álláspontját tükrözik, ez – úgy tűnik – egyelőre nem elég gesztus a magyar félnek. Szijjártó Péter korábban a Hír Tévé beszámolója szerint azt mondta, Orbán Viktor személyesen Mark Ruute holland kormányfővel tisztázná a helyzetet szeptember 29-én az uniós csúcson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »