Még mindig élnek az '56-os sortüzek elrendelői

Még mindig élnek az '56-os sortüzek elrendelői

Mint azt megírtuk, mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tett közzé folyamatosan bővülő adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), aki részt vett az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban.

Mint a bizottság honlapján írja, a forradalom napjaiban, 1956. október 23. és november 4. között több mint hatvan sortűz dördült el az országszerte. A Kádár-kormány és köréhez lojális saját fegyveres erő, a karhatalom újbóli megszervezése után 1956 decemberében és 1957 januárjában sortüzek újabb hulláma vette kezdetét, bő egy hónap alatt több mint 20 esetben nyitottak tüzet reguláris vagy félreguláris erők a fegyvertelen civil tömegekre. A sortüzek halálos áldozatainak számát pontosan mindmáig nem ismerjük.

Eddig öt név szerepel a sortüzek felelősei között, közülük pedig négy máig nyugdíjas éveit tölti.

Dudás Sándor (1924- )

Mosonmagyaróvári laktanyaparancsnok. Október 26-án a fegyvertelen tüntetőkkel szemben készültséget állított fel a laktanyában, majd amikor a tömeg odaért, tüzet nyitottak, amit gránátokkal is kísértek.

A sortűz következtében mintegy 52 személy hunyt el, ebből 9 nő, 11 fiatalkorú, utóbbiak többsége ipari tanuló. (A legfiatalabb halott 15 éves volt.)

Klár Miksa (1912- )

Hírdetés

Debreceni rendőri vezető. A helyi diákság október 23-án a Belügyminisztérium Kossuth utcai kirendeltségéhez vonult, ahol Klár Miksa engedelmeskedve a politikai utasításnak, kiadta a tűzparancsot. Három embert öltek meg, további 25-öt megsebesítettek a lövedékek.

Tóth Lajos (1917- )

Vezérkari főnök a Magyar Néphadseregben. Október 24-én a Honvédelmi Minisztérium őrségének személyesen adott tűzparancsot, miután tüntetők gyülekeztek az épület előtt. A sortűz következménye tucatnyi halott, és több mint száz sérült volt.

Török Béla Vince (1926- )

Alezredes a Magyar Néphadseregben. Október 27-én egy tiszakécskei tüntetésről azt hitték a kommunisták, hogy családostul fel akarják akasztani a párttitkárt és a tanácselnököt. Két repülőpilótának parancsot adott, hogy lőjenek a tömegbe, de az egyik pilóta visszafordult, a másik pedig jelentette, hogy békés a tömeg, az akasztás kitaláció. Török Béla Vince viszont Gyurkó Lajos vezérőrnagy fenyegetésének engedve kiadta a tűzparancsot, így repülőgépről a tömegbe lőttek. 17 ember halt meg, 110-en sebesültek meg.

Elszámoltatás: 0.

A sortüzek elrendelőin kívül pártvezetőkről, belügyesekről, állambiztonságiakról és vizsgálótisztekről, valamint munkásőrökről is névsort készített a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A még életben lévők többsége a mai napig kiemelt állami nyugdíjellátásban részesülnek, egyrészt magas beosztású politikai tevékenységeik, másrészt a rendszertől jutalomba kapott felsővezetői (pl. gyárigazgatói) juttatásaik nyomán. Ugyanakkor hiába vannak olyan -jellemzően jobbikos- politikai javaslatok, melyek megszüntetnék ezt a gyakorlatot, a juttatásokat legfeljebb jelképesen csökkentették eddig.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »