Még mindig baj van az ásott kutakkal, kórház lehet a vége

Még mindig baj van az ásott kutakkal, kórház lehet a vége

Fertőtleníteni kell a fúrt kutak rendszereit az árvíz után mert igen veszélyes kórokozók kerülhettek a vízbe.

Ahogy azt az Infostarton már megírtuk a szeptember végi árvíz után a baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak, és az árvízzel akár a fúrt kutak vizébe is belekerülhettek. Azokon a településeken, ahol nincs vezetékes ivóvíz, leginkább az ásott kutak használóinak kell figyelni.

Az atv.hu-n arról lehet olvasni, hogy Farkas Kálmán Baja egyik részén tisztítja a fúrt kutat. Ezeknek a vizét csak alapos tisztítás után lehet használni. Annak ellenére, hogy nem isszák a vizet, alapos fertőtlenítés után lehet még öntözésre is használni.

„Ilyenkor vissza kell helyezni a vízművet a helyére, és a két szűrőbe önteni a hipót. Feltölti a szivattyú a rendszert, akkor utána ki kell engedni a csapokból, vagy vissza lehet engedni egy közösítő csapon, le lehet engedni az összes vizet, ami a rendszerben van, és akkor fertőtleníti az egész rendszert” – magyarázta Farkas Kálmán.

Hírdetés

„Elsősorban e-coli baktériumok, és egyéb –

fertőzéses hányást és hasmenést okozó baktériumok

–, paraziták tudnak elszaporodni”” – mondta el Szabó Gábor háziorvos.

A háziorvos azt mondta, hogy a fúrt, vagy ásott kutak vizét csak akkor szabad ivásra használni, ha azt hivatalos labor bevizsgálta, és azt emberi fogyasztásra alkalmasnak találta, különben kórházzal is számolni kell.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »