Még mindig áll a bál a „gyűlöletkeltő üzenetváltások” miatt a frankfurti rendőrségen

Még mindig áll a bál a „gyűlöletkeltő üzenetváltások” miatt a frankfurti rendőrségen

„Szélsőséges tartalmakat” és „náci szimbólumokat” küldtek egymásnak a rendőrök Hessen tartományban, feloszlatták az egységet.

A hesseni tartományi parlament várhatóan még a héten a belügyi bizottság rendkívüli ülésén veszi napirendre annak a húsz frankfurti rendőrtisztnek az ügyét, akik ellen nemrég nyomozás indult tiltott „szélsőséges üzenetek” megosztása miatt.

A vád szerint tizenhét, 29-54 év közötti frankfurti rendőr „gyűlöletkeltő tartalmakat” és egykori „náci szervezetek” által alkalmazott szimbólumokat küldött egymásnak 2016, 2017 és 2019 folyamán.

A rendőri egység három vezető tisztségviselőjét is vádolják az ügyben. Ők ugyan közvetlenül nem vett részt a „tiltott tartalmak” megosztásában, de mint a csoport felettesei nem állították le az üzenetváltást. Így összesen húsz frankfurti SEK, azaz a Speciális Bevetési Kommandó rendőrtisztje ellen folyik nyomozás. Hessen tartomány belügyminisztere „elfogadhatatlan mulasztásnak” nevezte a történteket. A CDU színeiben politizáló Peter Beuth szerint a rendőrségnek nem lehet aktív tagja olyan személy, aki „tiltott tartalmakat” oszt meg, ezért is volt szükség a teljes SEK-egység feloszlatására.

A baloldali Die Linke és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az eset miatt Beuth lemondását követelték.

Hírdetés

Nancy Faeser a hesseni SPD elnöke úgy véli, a SEK feloszlatásával a „probléma” gyökere nem szűnt meg: minisztériumi szinten is új vezetői kultúrára van szükség. Stephan Müller a hesseni Német Szabaddemokrata Párt (FDP) belpolitikai szóvivője szerint is Beuth belügyminisztert terheli a felelősség a „nem működő vezetői kultúráért és az újabb kudarcért”.

Mathias Wagner a hesseni Zöldek frakcióvezetője ugyanakkor ennél is tovább ment, a politikus ugyanis azt hangsúlyozta, hogy Németországban és Hessen tartományban a „jobboldali szélsőséggel” kapcsolatban intézményi probléma körvonalazódik, hiszen most már többről van szó, mint egyedi esetről. A rendőrség túlnyomó többsége elkötelezett és nélkülözhetetlen munkát végez, az ügyet azonban nem szabad elbagatellizálni. Egyedül az AfD ellenezte Beuth belügyminiszter döntését, a hazafias párt szerint meg kellett volna várni a nyomozás eredményét még mielőtt elbocsátásokra került volna sor.

A frankfurti ügyészség és a tartományi bűnügyi rendőrség tájékoztatása szerint hat személy esetében nemcsak házkutatás volt, hanem munkahelyükön, azaz a frankfurti rendőrkapitányságon is ellenőrzésre került sor.

A „szélsőséges üzenetváltásokra” egy 38 éves Rajna-vidék-Pfalz tartományban élő rendőr ellen korábban indított nyomozás során derült fény, aki egyben a frankfurti különleges egység tagja is volt.

Tavaly szeptemberben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is volt hasonló botrány, melynek keretében Herbert Reul (CDU) tartományi belügyminiszter átfogó vizsgálatot rendelt el. A több hónapos vizsgálat során derült ki, hogy közel kétszáz rendőr vett részt „szélsőjobboldali” chatbeszélgetésekben.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »