Még meg sem kezdődött a földjeink kiárusítása, az arabok máris hétezer bácskai hektárt öntöznének!

Az egyesült arab emírségekbeli Al Rawafed nevű cég “megérezte a vér szagát”. A sziváci, a szépligeti és a bélamajori termőföldek öntözésébe készül befektetni, hogy aztán azt termeljen, amit akar, és akkora bevételre tegyen szert, amekkorára csak lehet.

A mintegy hétezer hektárt felölelő öntöző rendszer létesítése, amelybe az arabok állítólag 23 millió eurót fektetnek, az idei búza-, szója- napraforgó és kukoricahozamok betakarítása után veszi kezdetét.

Dragan Crnjanski, az arab cég szerbiai igazgatója sajnos lelkesedéssel nyilatkozik arról, hogy ekkora pénzösszeget kevés hazai és külföldi beruházó költene csak öntözésre.

Ráadásul hozzáfűzi, hogy a rendszer karbantartása is rendkívül drágának ígérkezik.

Hírdetés

Az Al Rawafednek azért van szüksége ilyen “mammutnyi” öntöző rendszerre, mert meg akarja változtatni a vetés struktúráját. Olyan zöldségfélék termesztését helyezné előtérbe, amely könnyen értekesíthető az arab világban. Állítólag nagy kegyesen megengedi, hogy az általa birtokolt földeken (kisebb mértékben) hagyományos bácskai haszonnövények is szerepeljenek (búza, kukorica stb.). Ezeken a területeken sertéstenyésztésről ugyebár álmodni sem lehet.

Az Al Rawafed szerbiai kirendeltsége 127 személyt foglalkoztat, akiknek a nettó átlagbére 50 ezer dinár.

Azt viszont nem lehet tudni, hány bácskai gazdától veszi el a kenyeret, illetve a (közel)jövőben milyen mértékben veszélyezteti majd a termelőink megélhetését.
A szerb kormány hivatalosan szeptembertől kezdve árusítja ki a zömében délvidéki földeket. A szóban forgó arab cég máris birtokába vett egy nagyobb területet. Ez hogyan lehetséges?

delhír


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »