„Meg lehet verni Orbán Viktort”

A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) a Magyar Szocialista Pártot tekinti legfontosabb magyarországi partnerének – mondta az MTI-nek szerdán Berlinben Molnár Gyula, az MSZP elnöke a német párt vezetőivel folytatott tárgyalásai után.

Molnár Gyula Sigmar Gabriel pártelnök-alkancellárral, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, Thomas Oppermann parlamenti frakcióvezetővel és az SPD uniós ügyekkel és külügyekkel foglalkozó szakpolitikusával folytatott megbeszélései után hangsúlyozta: a német szociáldemokraták a magyar kormány tevékenysége miatt nem Magyarországot bírálják, hanem a Fideszt, és az MSZP-t tartják „annak letéteményesének, hogy Magyarországot vissza lehet terelni Európa fősodrába”.

Orbán sem verhetetlen

Az elbukott kvótanépszavazás és a kudarcba fulladt alkotmánymódosítás ügye az SPD számára is világossá tette, hogy „meg lehet verni Orbán Viktort”, és lehet változás Magyarországon.

Hírdetés

Egyértelművé tették, hogy a magyar politikai mezőnyben az MSZP az az erő, amellyel „készek és akarnak is tárgyalni” ilyen ügyekben – húzta alá Molnár Gyula.

Az MSZP és a német szociáldemokraták közös meggyőződése, hogy bőven van tennivaló az Európai Unióban, amelyet azonban nem erős nemzetállamok laza szövetségévé kell tenni, hanem a nemzetállami önállóság megőrzése mellett kell megerősíteni, mert az EU „nem technikai együttműködés, hanem értékközösség” – tette hozzá.

Volt tartalom, nemcsak forma

Az MSZP és az SPD az eddiginél is szorosabb együttműködésre készül, ennek jele, hogy 2017 második felében Budapesten rendezik meg az európai szocialista pártok frakcióvezetőinek találkozóját – közölte Molnár Gyula.

Hozzátette, hogy bemutatkozó látogatása a német testvérpárt vezetőinél kellemes csalódás volt, mert arra számított, hogy „több lesz a protokoll, és kevesebb a tartalom”, s úgy látja, az SPD-nél „nagyon erősen figyelnek Magyarországra”, és aggódnak az Orbán-kormány révén kibontakozott fejlemények miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »