Még kukacot is kínáltak a tallósi adventi piacon – KÉPEKKEL

Még kukacot is kínáltak a tallósi adventi piacon – KÉPEKKEL

Minden hónap második szombatján kerül sor a tallósi Esterházy kastély udvarában a hagyományos őstermelői piacra. Ezúttal az advent jegyében hozták ki portékáikat az árusok. Rengeteg nézelődő, vásárló vett részt a piacon, élvezve a decemberi igazi hideget, és a forralt bor és puncs mellett lefolytatott jó beszélgetéseket.

Mindig nagy élmény ünnepkör ideje alatt végigjárni a tallósi őstermelői piacot. Az ember kedvenc árusai mind a helyükön, mindenkinél meg lehet állni egy-egy eszmecserére, nagy beszélgetésre.

Az adventben természetesen a karácsonyi portéka került előtérbe, szívesen vásárolnak az emberek helyi, régióbeli termelőtől vagy kézművestől.

A bejáratban Nagy Éva tanító néni mesteralkotása fogadja az érkezőt – minden piac alkalmára egy műremeket – az adott évszakhoz illő piactündért varázsol a kastélyhoz felvezető útra. Ezúttal természetesen a karácsonyhoz öltözködött a tündér, akivel szívesen fotózkodnak is a piacozók. Éva tanító néni szép, értékes lelke tükröződik vissza az életre kelt bábuban. 

A piacon elindulva szinte elsőként botlik bele az ember a Burning Angel Chili – csípős paprikából, csiliből készített termékeket előállító manufaktúra lelkébe, Varga Gáborba – aki ezúttal szó szerint a kukacát kínálgatja a látogatóknak. A cég legújabb terméke ugyanis kissé meredek – a horgászok által használt csonti kukacot pácolták csiliporba – ez a gasztroversenyen ezüst-érmet nyert limitált kiadású terméket kínálgatja Gábor kíváncsian: vajon akad -e olyan merész vállalkozó, aki megkóstolja a kukacot. Akadt!…

Hírdetés

Persze a piac gasztrofimonságai nem merültek ki a csilis kukacban: a hagyományok hurka-kolbász, pecsenye, sült ételek, sajtok, forralt borok mellett süteményeket is lehetett vásárolni. Horena Anikó szinte sosem hiányzik a piacról – ezúttal is elhozta klasszikus citromos-mákos pillekönnyű süteményét, és nem hiányzott kínálatából az igazi régi nagykarácsonyok hangulatát felidéző zserbó és diós-sütemény sem, ugyanúgy ahogy a modernkor legkedveltebb finomsága, a macaron sem.

A piac egyik újdonsága a nagyfödémesi Hanák Péter által kifejlesztett varázslatos Puzzle játék, amelynek elemei is csodákat rejtenek magukban.

Szintén újnak számított a piacon a nagymegyeri Könyvvarázs kis vállalat, amelynek vezetője, Reni elmondta, kezdetben otthon kezdett foglalkozni a könyvek terjesztésével, mára már a kisboltját is kinőtte és több alkalmazottja van. Szerencsére rengeteg kiadványt el tud adni – meg is mutat közülük pár karácsonyi tematikájút. Mint mondja, ilyenkor a Bogyó és Babóca könyvek mindig menők, de gyorsan fogy egy új focis tematikájú könyv is, amelyet leginkább olyan fiúknak vesznek, akik bár nem szeretnek olvasni, a focit annál inkább kedvelik.

A piacozók az élményt összeköthetik a kastélylátogatással is, a karácsonyi piac alkalmából

bemutatták az Esterházy kastély felújított termeit is, amelyek a közelmúltban korhű berendezést is kaptak. A restaurátorok pedig az eredeti falfestést is sikerrel tárták fel az egyes szobákban


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »